Home /
Мінагрополітики: за 10 днів 2018 року Україна вичерпала квоту на безмитні поставки меду в ЄС
;

Мінагрополітики: за 10 днів 2018 року Україна вичерпала квоту на безмитні поставки меду в ЄС

Перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк заявляє, що за перші 10 днів 2018 року Україна повністю вичерпала квоту на безмитні поставки меду, виноградного і яблучного соків в Євросоюз.

Про це написав перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк 

«На календарі – 11 січня, а 100% експортної квоти на поставку меду в ЄС вже вичерпано, навіть з урахуванням того, що минулого року її обсяг був збільшений. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (на щастя, український продукт конкурентний на європейському ринку навіть за межами автономних преференцій)», – написав він на своїй сторінці у Facebook. 

За даними Мартинюка, в Україні є близько 400 000 пасічників, які сумарно виробляють в середньому 70 тисяч тонн меду на рік, що є найвищим показником в Європі.

«Майже 57 тис тонн, або 80% всього українського меду експортується – переважно, в Європейський союз. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медоутворюючих рослин – до 140 000 тонн меду на рік, вдвічі більше від нинішніх обсягів», – повідомив він.

При цьому заступник міністра агрополітики зауважив, що в українські виробники меду мають ринок збуту і можливість для нарощування поставок, проте в Україні не діють жодні обов’язкові вимоги до якості меду. 

«Існуючий державний стандарт є добровільним. В той же час, в рамках Угоди про Асоціацію, Україна зобов’язалась впровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані у Директиві Ради 2001/110/ЄС. Дедлайн – кінець наступного року», – пояснює він.

У вересні 2017 року Європейський союз затвердив запровадження додаткових тимчасових торговельних преференцій для України на три роки. Торговельні преференції складаються з додаткових квот на деякі різновиди сільськогосподарської продукції з нульовими митними ставками, а також часткового або повного скасування мит на деякі різновиди промислової продукції. Торговельні преференції для України включають впровадження нульових митних тарифів для деяких різновидів сільськогосподарської продукції, зокрема, на 625 тисяч тонн кукурудзи, 325 тисяч тонн ячменю, 65 тисяч тонн пшениці, 2,5 тисяч тонн меду, а також на 23 різновиди промислових товарів.

ваш коментар:

Discover more from DIGEST UKRAINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading