Home /
Розслідування «Схем» про суддю Ємельянова – у шорт-листі престижного конкурсу European Press Prize
;

Розслідування «Схем» про суддю Ємельянова – у шорт-листі престижного конкурсу European Press Prize

Розслідування програми «Схеми» «Легенда судді Артура Ємельянова» авторства Олександра Чорновалова та Наталки Седлецької  увійшло до короткого списку престижного конкурсу European Press Prize в номінації The Investigative Reporting Award 2018. Про це повідомили організатори конкурсу. Загалом це ініціатива кількох європейських організацій, серед яких  Guardian Foundation та Thomson Reuters Foundation, її мета – розвиток якісної журналістики.

У номінації журналістського розслідування до шорт-листу, окрім «Схем», потрапили також матеріали Le Monde (Франція), Süddeutsche Zeitung (Німеччина) та інших авторитетних європейських засобів масової інформації.

Розслідування про українського суддю Артура Ємельянова програма «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») опублікувала у жовтні 2017 року. Журналісти дійшли висновку, що розлучення судді Вищого господарського суду Україні та його дружини Світлани могло бути фіктивним і спрямованим на те, щоб приховати перевищення розміру витрат членів сім’ї Артура Ємельянова над їхніми доходами.

Як удалося з’ясувати «Схемам», Світлана Ємельянова володіє елітною нерухомістю за кордоном. Йдеться про віллу в Анталії та апартаменти в Дубаї, два готелі у Відні, а також німецьку фірму, яка керує трьома готелями у Франкфурті-на-Майні.

​Більшість знайденого журналістами іноземного майна Світлана Ємельянова придбала до 2014 року включно, тобто в період, поки перебувала в офіційному шлюбі з українським суддею. При цьому, згідно з даними української податкової, які програма «Схеми» отримала від своїх джерел, за період протягом 2001-2014 років вона офіційно заробила близько 3 мільйонів гривень.

Увесь цей час колишній чоловік Світлани Артур Ємельянов працював на посаді судді.

Суддя Вищого господарського суду України Артур Ємельянов є фігурантом кримінального провадження щодо незаконного втручання в діяльність судових органів та винесення неправомірних судових рішень. Однак досі розгляд справи по суті до суду не дійшов.

На думку юристів ЦПК, можна припустити, що своє закордонне майно Світлана Ємельянова могла купити за кошти, отриманні суддею за винесення саме цих рішень. У разі, якщо Генпрокуратура доведе вину судді Вищого господарського суду, все майно подружжя підлягатиме спецконфіскації. Начальник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив «Схемам», що провадження щодо Ємельянова готується до завершення. Зараз, за його словами, формуються докази.

Раніше програма «Схеми» в своєму розслідуванні повідомляла, що регулярні відвідини суддею Вищого господарського суду України Артуром Ємельяновим столиці Австрії Відня, де мешкає його екс-дружина з дітьми, може свідчити про фіктивне розірвання шлюбу з метою приховування елітного майна за кордоном.

Колишнє подружжя продовжує разом відпочивати, має спільний побут, а численна елітна нерухомість у різних куточках світу, придбана в шлюбі, але оформлена на Світлану Ємельянову, таким чином може приховуватись від декларування, зазначали журналісти.

Світлана Ємельянова та Артур Ємельянов офіційно перебували в шлюбі понад 20 років, але наприкінці 2014 року розлучилися.

ваш коментар:

Discover more from DIGEST UKRAINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading