Home /
Archive for: July 2015 - DIGEST UKRAINE

Month: July 2015

Коморовський

У Варшаві відзначили високими державними нагородами Польщі – медалями «Хрест відродження Польщі» та «Хрест заслуг» – десять представників української національної меншини.

Діячі з Об’єднання українців Польщі отримали нагороди за заслуги у процесі поглиблення польсько-української співпраці. Медалі вручив президент Польщі Броніслав Коморовський.

За його словами, не часто трапляється, щоб такі нагороди отримували представники національних меншин. Коморовський наголосив, що діячів відзначили не тільки за їхній внесок у розвиток української громади, але й за те, що їм вдалося показати, в якому напрямку повинні розвиватися відносини національної меншини і держави.

«Польсько-українські відносини мали свої нечувано болючі епізоди, та в межах відновленої свободи Польщі й України ми послідовно будуємо візію держави, де є місце для різноманіття», – сказав Коморовський. Польський президент також нагадав про значний внесок української меншини у процес зближення двох сусідніх держав.

У свою чергу Юрій Рейт, один із нагороджених, зазначив, що медалі, вручені президентом, – це визнання заслуг усієї української громади у процесі побудови демократичної Польщі.

Рейт наголосив, що Об’єднання українців Польщі – це організація, яка не тільки дбає про збереженння національної тотожності, але й активно включилося у процес демократичних перетворень країни, який розпочався на межі 1980–1990-х років. Чимало українських активістів у Польщі взяли участь створенні демократичних інститутів на місцях, стали депутатами місцевих рад та керівниками органів самоврядування, нагадав Юрій Рейт.

Цього року Об’єднання українців Польщі відзначає своє 25-річчя. Серед відзначених польськими державними нагородами – голова об’єднання Петро Тима, а також лідери регіональних відділень цієї організації.

Найвищу державну нагороду – «Офіцерський хрест відродження Польщі» – отримав Олександр Колянчук. Цей історик із Перемишля впродовж багатьох років займається вивченням історії армії УНР та польсько-української військової співпраці.

Правда України

Коломойський

Укртранснафта призупинила прийом і транспортування нафти Укрнафти, незважаючи на попередню оплату послуг. Про це повідомляє прес-служба компанії.

“У зв’язку з затоварюванням резервуарних парків, ПАТ “Укрнафта” буде вимушене припинити видобуток нафти і газу починаючи з 24:00 31 липня 2015 року. Це призведе до припинення законтрактованих поставок нафти на нафтопереробні потужності”, – йдеться в повідомленні.

Незаплановане припинення видобутку також може спричинити незворотні наслідки техногенного характеру, заявляють у компанії.

Заступник голови правління – виконавчий директор Укрнафти Володимир Пустоваров заявив, що перед компанію вперше постала подібна ситуація, і пригрозив Укртранснафті судом.

Окрім того, керівництво Укрнафти звернулося до голови Нафтогазу Андрія Коболєва і міністра енергетики Володимира Демчишина з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася, і не допустити зупинки видобутку нафти і газу.

НАК також відмовилася транспортувати нафту, видобуту Укрнафтою, на Кременчуцький нафтопереробний завод через відмову групи Приват повернути в державні нафтопроводи технологічну нафту з Кременчуцького НПЗ. Він зазначив, що менеджери Кременчуцького НПЗ відмовляються повертати технологічну нафту під вигаданими приводами.

“Кажуть, що ситуація неспокійна, треба з Міноборони узгодити”, – сказав Пасішник.

Раніше повідомлялось про те, що Укрнафта відмовляється виплачувати державі 1,8 млрд грн дивідендів за 3 останні роки, посилаючись на те, що Нафтогаз забрав у неї газу на 2,6 млрд грн. У Нафтогазі вважають цю аргументацію незаконною.

Як раніше повідомлялося, Міністерство екології та природних ресурсів України має намір призупинити ліцензії Укрнафти через великі борги, накопичені компанією перед державним бюджетом.

Правда України

абітурієнти

Прийом заяв від абітурієнтів на вступ до вищих навчальних закладів продовжений до 2 серпня. Про це повідомляється на сайті Міносвіти.
Міносвіти надало роз’яснення у зв’язку з тимчасовим призупиненням роботи Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) абітурієнтам, у яких виникли проблеми при подачі документів.

У Міністерстві запевняють, що для абітурієнтів, які вказали помилкову дату народження при реєстрації для проходження ЗНО, створені умови для подачі заяви незалежно від зазначеної дати. Для цього слід звертатися безпосередньо до приймальних комісій.

“У разі зміни вступником прізвища, імені, по батькові після проходження ЗНО, подати заяву на вступ можна при безпосередньому зверненні до приймальної комісії ВНЗ, надавши додатково до встановленого переліку документ, що підтверджує факт зміни прізвища, імені чи по батькові”, – йдеться в роз’ясненні.

Також у разі втрати або пошкодження сертифіката ЗНО до приймальної комісії замість нього може бути подана довідка Українського або регіонального центру оцінювання якості освіти про підтвердження факту проходження ЗНО.

Вступникам, апеляційні заяви на результати ЗНО яких перебувають на розгляді в УЦОЯО, Міносвіти рекомендує подавати заяви на вступ до приймальних комісій. “Апеляційні заяви будуть розглянуті найближчим часом апеляційною комісією, конкурсний бал буде перерахований автоматично”, – запевнили у відомстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що подати документи до ВНЗ можна було в електронній формі на сайті або в самих вишах до 18:00 31 липня.

Правда України

коломойський

Апеляційний суд Волинської області постановив усунути перешкоди у виконанні Олександром Лазорком обов’язків на посаді генерального директора підприємства «Укртранснафта». Відповідне рішення від 23 липня доступне у єдиному державному реєстрі судових рішень, повідомляють журналісти.

Лазорко був відсторонений наглядовою радою «Укртранснафти» 19 березня. На його місце призначили Юрія Мірошника. Це призвело до скандалу, інциденту з журналістами і початку конфлікту між Коломойським і владою.

20 березня Коломойський заявив, що Мірошник не буде проводити аудит в «Укртранснафті», а цим питанням займуться компанії «великої четвірки».

Зрештою цей конфлікт призвів до відставки олігарха з посади голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Укртранснафта» (компанія з транспортування нафти) на 100% належить державному НАК «Нафтогаз».

Правда України

Борис Ложкін

Чиновники ДП “Укрзалізничпостач” займаються підтасовуванням документів, в результаті чого закупівлі для залізниці проводяться за завищеними цінами.

Про це заявив директор машинобудівного заводу “Укрзалізбуд” Віктор Руденко.

“Вони (“Укрзалізничпостач”) просто підтасували документи. Але я ніколи не повірю, що підтасовуванням документів такого рівня займалися б клерки залізниці. Це набирає таких обертів, що нитки ведуть до керівництва країни ..”, – відзначив голова підприємства.

“Ті, хто призначений сьогодні, нічого не вирішують і не беруть на себе відповідальності. Їм передають зверху і вони виконують. Їм сказали -…. Ідіть, ми вас витягнемо. Той, хто їм вказує, я думаю це навіть не міністерство. Там інші ляльководи” , – заявив Руденко.

За його словами, на факти корупції у сфері закупівель на залізниці він звертав увагу заступник міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

“Я був у заступника міністра інфраструктури пана Омеляна і поставив йому це питання. Він мені відповів, що вони саме чесний уряд і не беруть хабарів. Я їм охоче вірю. Тут справа не в хабарах. -…. Справа куди більш серйозна. Сто одинадцята стаття Кримінального Кодексу – зрада Батьківщини. Це нанесення економічних збитків. Вони не беруть хабарі -… вони руйнують нашу Батьківщину. Вони руйнують нашу віру “, – пояснив Руденко.

За словами директора “УкрЗалізБуд”, у Києві існує “тіньовий офіс”, де і приймаються рішення про те, кому і на яких умовах віддати перемогу в тендері.

“Ми знаємо, хто чого вартий, хто що виробляє, наші ”шпигуни“ нам все розповідають”, – резюмував він.

Нагадаємо, що “куратором” в.о. генерального директора ДП “Укрзалізничпостач” Євгенія Хорощака називають Михайла Бейліна, радника глави Адміністрації Порошенко і бізнес-партнера сім’ї Бориса Ложкіна. За словами Хорощака, саме Бейлін давав йому вказівки, яким чином організувати роботу держпідприємства.

Джерело: Інсайдер Україна

Правда України

війна кіборгів

Елон Маск, Стівен Хокінг, Стів Возняк і провідні світові вчені в галузі розвитку штучного інтелекту (ШІ) вважають, що людство може зайти надто далеко в гонці озброєнь і закликають зробити все можливе, щоб Світ не наздогнала катастрофа.

Волонтерська організація Future of Life Institute опублікувала відкритий лист, в якому закликає відмовитися від «гонки ІІ-озброєнь» (AI Arms Race).

Лист підписали більше тисячі вчених і провідних представників інформаційного бізнесу. Суть зводиться до того, що гонка озброєнь виходить на новий рівень: розробку та впровадження зброї з власним штучним інтелектом.

ІІ-озброєння може контролюватися здалеку без безпосередньої присутності живої людини в зоні бойових дій.

«Автономна зброя стане «автоматом Калашникова» майбутнього. На відміну від ядерної зброї, вона не вимагає дорогих або важкодоступних матеріалів, так що воно стане всюдисущим і дешевим для масового виробництва. Те, як скоро ця зброя з’явиться на чорному ринку – лише питання часу. Автономна зброя ідеально підходить для замовних вбивств, дестабілізації життя націй, підпорядкування населення і вибіркового винищення окремих етнічних груп», – йдеться в листі.

Автори повідомлення вказують і на явні переваги даного виду озброєння, які включають збереження людських життів. Але, в той же час, приходять до однозначного висновку, що ІІ-озброєння буде нести собою катастрофічну небезпеку для людства і новий виток гонки озброєнь слід негайно припинити.

Під відкритим листом підписалися видатні вчені у сфері розробки штучного інтелекту з безлічі країн світу. Крім цього, Елон Маск, Стівен Хокінг, Стів Возняк та інші відомі IT-підприємці висловилися на підтримку зупинки гонки ШІ-озброєння.

«Штучний інтелект може стати корисний людству в безлічі аспектів (…) Але запускати гонку ШІ-озброєнь – погана ідея, яка повинна бути відвернена за рахунок заборони розвитку автономного озброєння», – резюмують учені.

Інсайдер Україна

Оболонь

«Московська Пивоварна Компанія» буде виробляти пиво під торговою маркою одного з найбільших виробників пива і безалкогольних напоїв в Україні

«Ми їм («Московській Пивоварній Компанії» – ред) надали право наливати торгову марку «Оболонь» на своїх потужностях», – повідомили у прес-службі компанії, відмовившись розголошувати деталі угоди, зокрема термін надання ліцензії.

При цьому у прес-службі зазначили, що метою цієї співпраці є компенсація недоотриманих компанією доходів від втрати російського ринку у зв’язку з забороною ввезення продукції компанії «Оболонь» на територію Росії.

«Понад половина імпортного пива у Росії належала «Оболоні». Нам потрібно якось компенсувати, тому що це українські гроші, це робочі місця в Україні», – зазначила представник компанії.

У серпні 2014 року Росія вирішила призупинити ввезення алкоголю з України. Зокрема, санкції торкнулися пива виробництва «Оболонь», яке, за даними Росії, не відповідало вимогам із енергетичної цінності та органолептичним показникам.

Також Росія заборонила ввезення пивних напоїв виробництва «Сан Інбев Україна», в яких виявлено невідповідність нормативним вимогам, що пред’являються до маркування продукції, а також спиртних напоїв виробництва ТОВ «Українська дистрибуційна компанія», які не відповідали за об’ємною часткою спирту і органолептичними показниками.

Інсайдер Україна

Депо

У столиці – скандал навколо будівництва ТРЦ на місці Лук’янівського депо. 100-річні пам’ятники архітектури – будинок електростанції і «контори» депо – забудовник хоч і обіцяв не зносити, але нещодавно почав розбирати … Журналісти з’ясували, що чекає Лук’янівку найближчим часом.

Скандал в соцмережах почався після того, як один з жителів столиці сфотографував, як з будівлі найстарішого депо Києва демонтують дах. “Почали зносити електростанцію Лук’янівського депо. У нормальних країнах в таких приміщеннях роблять ресторани, культурні центри”, – написав у мережі киянин Геннадій Гнип, що викликало бурхливу дискусію.

“Зараз там ведуться роботи з реконструкції. Ніхто зносити історичний будинок не буде. Він стане частиною комплексу”, – пояснив директор департаменту компанії-забудовника по роботі з органами державної влади Сергій Донський. Сам триповерховий ТРЦ розташується на чотирьох гектарах знесеного Лук’янівського депо (його ще в 2005 році перенесли на вул. Фрунзе, 132).

Усередині нової будівлі будуть фешн-галерея, супермаркет, кафе і ресторани, десятизальний кінотеатр, зона дитячих розваг, ресторанний дворик і великий фуд-корт. Буде тут і підземний дворівневий паркінг на 1200 місць. А історичні будівлі електростанції і «контори» депо (обидва 1891-1910 років будівництва) впишуть в загальний інтер’єр торгового центру: в одному розташується зона бутиків преміум-класу, а в іншому – дуже затишний ресторан. До слова, в ТРЦ обіцяють ще кілька родзинок: на даху буде сад і пішохідний перехід, який буде вести з другого поверху в сторону.

Але найголовнішою родзинкою нового ТРЦ стане те, що разом з торговими площами забудовник буде брати участь у створенні нової розв’язки в окрузі. Влада ще на етапі узгодження проекту зобов’язала його це зробити з цілком об’єктивних причин. “ТРЦ створить труднощі для руху транспорту, тому було обумовлено, що забудовник проведе реконструкцію транспортного вузла в районі Лук’янівки. Правда, проект рішення ще має бути розглянутий на сесії Київради”, – говорять нам в прес-службі КМДА.

“Приступити до реконструкції транспортного вузла ми можемо в 2016 році, – говорить Сергій Донський. – Розв’язка передбачає введення режиму одностороннього руху на Лук’янівській площі в якості основи. Крім того, там є можливість організувати на площі пішохідну зону. Це дозволить використовувати її для проведення культурних заходів, концертів та фестивалів “.

Так, трамвайні колії хочуть пересунути з вул. Дегтярівської на вул. Бердичівську і Коперника, за рахунок чого розширять зелену зону в районі вул. Дмитрівської. А вул. Бердичівську, згідно з проектом, розширять до чотирьох смуг і пустять трамвай.

Інсайдер Україна

НБУ

Національний банк лібералізував видачу індивідуальних ліцензій громадянам для здійснення деяких валютних операцій.

Про це йдеться в постанові Нацбанку від 24 липня №479 “Про внесення змін до положення про порядок видачі Національним банком індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України”.

Цією постановою удосконалено порядок видачі зазначених ліцензій фізичним особам – резидентам.

Передбачено, що українець, який під час перебування за кордоном відкрив банківський рахунок і розмістив на ньому валютні цінності, після повернення на батьківщину повинен отримати відповідну валютну ліцензію: не пізніше 2 років з дати його повернення в Україну (якщо перебування за кордоном тривало не менше 183 днів підряд); не пізніше 2 місяців з дати його повернення в Україну (якщо перебування за кордоном тривало менше 183 днів підряд).

Крім того, громадянин, який змінив свій статус з нерезидента на резидент, також повинен отримати валютну ліцензію протягом 2 років з дати зміни такого статусу.

Протягом зазначених строків фізична особа має право розміщувати валютні цінності на такому рахунку без ліцензії.

Також збільшено термін дії ліцензії з 1 року до 3 років (для фізичних осіб, які не є підприємцями).

Коментуючи постанову, заступник голови НБУ Олег Чурій зазначив, що створюються цивілізовані умови для українців, які працювали за кордоном.

“Визначені реальні терміни для подовження/отримання валютної ліцензії. У перспективі зароблені фізичними особами за межами нашої держави кошти зможуть без всяких перешкод повернутися в Україну”, – підкреслив він.

За його словами, іншим аспектом є це сприяння рееміграції населення в Україні.

Як повідомляло агентство, обсяг приватних грошових переказів з-за кордону в січні-березні скоротився на 33% до 1034 млн доларів.

Джерело: Інсайдер Україна

місцеві вибори

За підсумками обробки 75.90% протоколів, лідирує кандидат від БПП Сергій Березенко. Про такі дані обробки протоколів повідомляє сайт ЦВК.

Березенко має 36,14% підтримки, кандидат від “Українського обєднання патріотів “Укроп” – Геннадій Корбан – 14,79%, самовисуванець, якого підтримувала Самопоміч Володимир Зуб – 8,12%.

Ігор Андрійченко від партії ДемАльянс отримав 7,9% виборів, Микола Звєрєв – 7,55% голосів.

Як відомо, за паралельним підрахунком протоколів, здійсненим мережу Опопра, перемагає Березенко, який є головою Держуправління справами.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

суддівське свавілля

Полтавське обласне управління міліції повідомляє про автомобільну аварію на трасі «Київ-Харків», в результаті якої напередодні ввечері двоє людей загинули і двоє травмовані. Водночас як пише місцевий портал з посиланням на очевидців ДТП, серед травмованих є голова Конституційного суду України Юрій Баулін.

Заяви міліції і очевидців сходяться в обставинах аварії – ДТП сталося близько 20-ї години вечора 26 липня, водій легковика «Toyota Camry» зіткнувся із автомобілем «Nissan», водій якого і пасажир загинули, що двоє осіб з цього авто травмовані. Також травмовані водій та пасажир автомобіля «Toyota Camry».

Свідки кажуть, що в «Toyota Camry» їхав голова КСУ, і це його авто виїхало на зустрічну смугу, допустивши зіткнення з автомобілем «Nissan», в якому їхала родина з дітьми. Міліція ці заяви не підтверджує і не спростовує.

В правоохоронних органах лише додають, що обставини з’ясовують, а на місці працює слідчо-оперативна група.

За даними СБУ, Юрія Бауліна підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем), який спричинив «тяжкі наслідки – узурпацію влади Віктором Януковичем».

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

коломойський-корбан

Засоби інформації повідомили в неділю, що народний депутат Ігор Єремеєв (група «Воля народу») зазнав тяжкої травми голови під час перебування в Луцьку.

За повідомленнями, він потрапив до реанімаційного відділення з серйозною черепно-мозковою травмою, а ввечері був переправлений до Києва.

Деякі з повідомлень згадують, що Єремеєв травмувався під час катання верхи.

Ігор Єремеєв, обраний у Волинській області, – український бізнесмен і політик, народний депутат України 7-го і 8-го скликань (позапартійний, голова депутатської групи «Воля народу»), співвласник паливно-промислової групи «Континіум», до якої входять, серед іншого, Херсонський нафтопереробний завод та мережа автозаправних станцій WOG.

У 2015 році журналісти оцінили статки Єремеєва в 58-95 мільйонів доларів, і при цьому в рейтингах він опинився на 68-му місці серед найбагатших українців.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

НАТО

Північноатлантична рада, куди входять посли всіх 28 країн-членів НАТО, у вівторок, 28 липня, проведе екстрене засідання на прохання Туреччини. Про це йдеться в повідомленні на сайті альянсу.

Влада Туреччини попросили провести засідання у зв’язку з терактом в місті Суруч, говориться в повідомленні НАТО.

На засіданні Туреччина має намір розповісти про заходи, які вживають внутрішні правоохоронні органи країни для боротьби з бойовиками “Ісламської держави”, що взяли на себе відповідальність за вибух.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

Одеса

Концерт російського репера Тіматі в нічному клубі “Ібіца” в Одесі скасували. Про це повідомила журналістам помічник голови Одеської обладміністрації по роботі зі ЗМІ Меріко Кокая. За її словами, найближчим часом керівництво нічного клубу зробить з цього приводу заяву.

Раніше голова Одеської обладміністрації Михайло Саакашвілі обіцяв перешкодити проведенню концерту російського виконавця, який негативно висловлювався з приводу України.

“Я вітаю приїзд російських туристів в Одесу, був би щасливий побачити тут Макаревича, “ДДТ”, Земфіру, яка відкрито підтримувала Україну, із задоволенням сходжу на концерт BG, але буду настійно рекомендувати прикордонній службі не пускати поплічників Путіна на вільну українську землю”, – сказав губернатор.

Нагадаємо, в жовтня 2014 року Тіматі некрасиво висловився про події в Україні. Зокрема, він назвав помилкою розпад СРСР, а говорячи про ситуацію в Україні, зазначив: “Є нескінченна гіркота від того, що там відбувається. Як у сім’ї, де молодший брат важко запив або сів на наркотики”. Тіматі відомий своєю підтримкою політики Путіна, він також є другом Кадирова.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

корупція

Громадяни України з 1 січня 2016 року зможуть отримувати пластикові ідентифікаційні картки з біометричним носієм інформації, які замінять внутрішні паспорти. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль на брифінгу в Києві.

“Було підтверджено рішення про введення і перехід з 1 січня наступного року до форми картки з ідентифікації особи в Україні. Це буде добровільний перехід, не буде ніякого швидкого і примусового переходу”, – зазначила Зеркаль.

За її словами, напередодні на засіданні РНБО була також представлена ​​концепція первинної ідентифікації, яка була схвалена, і в даний час ставиться завдання про її запровадження.

Зеркаль додала, що МВС України та Міграційна служба розробили етапи переходу до картки ідентифікації.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

хакери

У соціальних мережах все частіше зустрічаються повідомлення з проханнями допомогти безпритульним тваринам, хворим дітям та іншим нужденним. Люди легко вірять написаному і охоче переводять гроші на зазначені рахунки.

Насправді, дуже часто благодійними цілями прикриваються звичайні шахраї, які заробляють гроші на почутті жалю користувачів.

Антивірусна компанія розповіла, як викрити недобросовісних благодійників і що робити у випадку виявлення шахрайських повідомлень.

Як розповіли експерти компанії, зловмисників найчастіше видають реквізити рахунку, на який вони просять перевести гроші. Шахраї можуть для кожної окремої афери придумувати нові історії, створювати спеціальні сайти і навіть використовувати реальні випадки і фотографії людини або тварини, що потрапила в біду. Однак дуже часто у всіх своїх махінаціях вони використовують один і той же рахунок. Тому перш ніж переводити гроші, варто перевірити зазначені в повідомленні або на сайті реквізити. Для цього потрібно просто вбити їх в рядок пошуку в браузері – в Інтернеті вже чимало форумів та спільнот, на яких опубліковані списки шахрайських рахунків.

Якщо в пості використовується будь-яка фотографія, то має сенс перевірити і її теж. У ході експерименту фахівці з’ясували, що в мережі вже не перший рік «гуляють» одні й ті ж знімки, які чомусь особливо полюбили шахраї. Особливо популярні серед шахраїв – фотографії тварин, яких просять забрати. У таких постах можуть навіть не вказувати номер рахунку, а всього лише номер телефону, за яким потрібно зателефонувати. Насправді цей номер виявляється платним, і під час дзвінка на нього з мобільного рахунку користувача знімаються гроші. Це ще один виверт шахраїв.

“Зловмисники вибрали добре працюючу схему: в соціальних мережах повідомлення з проханнями про допомогу поширюються дуже швидко. Люди жертвують самі і залучають до кампанії своїх передплатників. Хтось, не маючи можливості допомогти грошима, активно просить репост інформації. Зрозуміло, всі один одному довіряють і зазначені в повідомленнях дані не перевіряють, – розповідає аналітик Надія Демидова. – Тому ми всім радимо перевіряти інформацію про збір коштів, перш ніж ділитися нею у соцмережах. Не варто ставати мимовільним співучасником шахрайства та заподіювати шкоду як своїм друзям, так і тим, хто дійсно потребує допомоги”.

У разі виявлення шахрайства в зборі грошей на благодійність експерти рекомендують користувачам поширювати інформацію про зловмисників в Мережі, сповіщати благодійні фонди, чиїми іменами прикриваються злочинці, домагатися блокування шахрайських сторінок в соцмережах і повідомляти операторам зв’язку про використання платних номерів для незаконного зняття грошей.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

Коломойський і команда

Причиною революції на Майдані в минулому році стала корумпована влада в Україні, нове керівництво країни обіцяло привести нових лідерів. Але “деолігархізація” поки що в Україні практично не проводиться, пише британське видання.

І прихильники українського керівництва, і західні дипломати, і представники опозиції, як правило, відповідаючи на запитання про те, як проходить процес “деолігархізації”, реагують однаково – “щиросердим сміхом”.

Новий президент України Петро Порошенко обіцяв новий стиль політики. Мільярдер, який створив успішну “шоколадну імперію”, пообіцяв також відкрите і прозоре державне управління. У коментарях виданню, в квітні, Порошенко сказав, що він сповнений рішучості боротися з олігархами і “запобігти неприйнятному впливу приватних інтересів на державу”. Саме з цією метою, як він говорив, був звільнений Ігор Коломойський.

Але Порошенко, сам з класу олігархів, як критики кажуть, не зміг ввести новий вид політики. “Існує конфлікт між справжніми реформами і старим стилем адміністративного тиску для досягнення цих цілей”, – сказало джерело, близьке до одного з провідних бізнесменів країни.

Деякі вважають, що Україні потрібен час на перетворення, враховуючи війну на Сході країни. Деякі кажуть, що заклики до якнайшвидшої “деолігархізації”, західні лідери та ідеалісти просто не розуміють, наскільки сильно в Україні вкоренилася ця система.

“Порошенко каже, що хочуть почути західні політики, і вони чомусь йому вірять, але вони не розуміють, наскільки неможлива деолігархізація в нашій системі, які глибокі корені має ця пострадянська спадщина, – вважає Ірина Верещук, колишній мер міста Західної України. – Олігархи як кров і органи системи, і нам поки нічим їх замінити при трансплантації”.

Як свідчать результати опитування, проведеного в червні, європейці чекають Україну в ЄС після реальної боротьби з корупцією та олігархами.

Опитування мешканців шести найбільших країн Європи не виявив принципового протесту пересічних європейців проти вступу України в ЄС, проте підтвердив, що населення країн Євросоюзу не бажають бачити Україну в ЄС без успішних результатів боротьби з корупцією, олігархами і бідністю.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

коломойський

Підконтрольна групі “Приват” Ігоря Коломойського “Укртатнафта” заблокувала у себе 18,293 тис.тонн державної нафти ринковою вартістю близько 200 млн грн. Про це йдеться в офіційному листі нафтопереробної компанії.

Зокрема, “Укртатнафта” стверджує, що за період з 1 квітня по 31 липня основний борг державної “Укртранснафти” (транспортує нафту) за оренду резервуарів на Кременчуцькому НПЗ становить 187,3 млн грн.

Крім цього, переробник вирішив нарахувати неустойку, яку вимагатиме в суді, у розмірі 31,3 млн грн, до якої включив: інфляційне збільшення боргу, пеню і моральний збиток.

Крім того, “Укртатнафта” офіційно поставила до відома державну нафтотранспортну компанію про те, що вона самостійно утримає більше 18 тис.тонн нафти, яка зберігається на заводі на загальну суму 198,660 млн грн.

Разом з вимогою про виплату боргу, “Укртатнафта” вимагає від “Укртранснафти” повної конфіденційності і вважає грубим порушенням висвітлення фактів в пресі.

Відзначимо, АТ “Укртатнафта”, підконтрольна групі “Приват”, вимагає від ВАТ “Укртранснафта” сплатити 93,650 млн гривень за зберігання технологічної нафти.

Як повідомлялося, нове керівництво Кременчуцької філії “Укртатнафти” в результаті інвентаризації технологічної нафти на НПЗ, виявило повну відсутність належної для зберігання нафти сорту Urals і підміну її українською нафтою.

Як відомо, 29 травня СБУ оголосила про розслідування справи про зловживання посадових осіб “Укртранснафти” при укладанні угод на зберігання технологічної нафти, витісненої з магістральних нафтопроводів.

Згідно з повідомленням, в 2014 році керівництво “Укртранснафти” уклало зі структурами Коломойського договори про безоплатне зберігання технічної нафти терміном на рік, проте незабаром було підписано доповнення до угоди, яка скоротила цей термін до 90 днів.

Після цього зберігання нафти стало платним, що завдало державі збитків – на момент заяви СБУ він оцінювався в 456,437 млн гривень.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

бідні народні депутати

У квітні-червні компенсацію з державного бюджету для оренди житла або найму готельного номера отримали 186 народних депутатів.

Як наголошується, в першому кварталі компенсацію отримали лідер фракції «Об’єднання«Самопоміч» Олег Березюк, перший заступник голови парламенту Андрій Парубій, Михайло Добкін (колишній голова Харківської обласної державної адміністрації), голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.

За рахунок коштів з держбюджету житло знімали також депутати Ради: Сергій Сажко (колишній мер Курахово в Донецькій області), Степан Кубів (колишній голова Національного банку), Антон Геращенко (екс-радник міністра внутрішніх справ), Альона Кошелєва (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

Від компенсації не відмовився призначений президентом Петром Порошенком 2 квітня головою Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна і призначений 31 березня головою Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Паска.

Крім того, компенсацію отримав Дмитро Шлемко (фракція «Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина»), депутатські повноваження якого Верховна Рада достроково припинила 4 квітня.

У фракції «Блок Петра Порошенка» в Раді 8 скликання кошти за оренду житла були компенсовані 66 з 143 депутатів, в «Народному фронті» – 45 з 81, в «Опозиційному блоці» – 13 з 43, в «Самопомочі» – 15 з 31, в Радикальної партії Олега Ляшка – 6 з 21, в «Батьківщині» – 4 з 19.

Також гроші були компенсовані 11 депутатам з 22 від групи «Відродження», 6 з 19 від групи «Воля народу» і 17 позафракційним парламентаріям.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

банки України

Банківська система України за підсумками січня-червня 2015 отримала 81,974 млрд грн збитків, повідомляється на сайті Національного банку України.

За інформацією НБУ, на працюючі банки, без урахування неплатоспроможних, доводиться 30,578 млрд грн збитків.

«Негативний фінансовий результат банківської системи сформувався насамперед за рахунок істотних обсягів відрахувань до резервів на можливі втрати від активних операцій, зокрема за кредитами позичальників, платоспроможність яких погіршилася. За підсумками першого півріччя 2015 відрахування в резерви в 4,4 рази перевищили їх обсяги за відповідний період минулого року», – наголошується в повідомленні.

Доходи банків за січень-червень склали 119,834 млрд грн, у тому числі доходи працюючих банків – 109,760 млрд грн.

Витрати всіх банків за цей період склали 201 808 млрд грн, у тому числі витрати працюючих банків – 140,338 млрд грн.

Відзначимо, банківська система України за підсумками січня-травня 2015 отримала 73,229 млрд грн збитків, що на 9,573 млрд грн, або на 11,6%, нижче показника за січень-квітень.

У 2014 році банківська система України отримала 52,966 млрд грн збитків.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

Михайло Саакашвілі

Новий губернатор Одеської області, екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі майже два місяці перебуває на посаді українського чиновника. Однак, незважаючи на такий малий термін обласного керівника, Саакашвілі вже кілька разів опинявся ініціатором антикорупційних скандалів.

Новий губернатор Південної Пальміри завзято взявся за боротьбу з беззаконням та хабарництвом. А експресивна поведінка губернатора Одеси, можна порівняти хіба що з поведінкою губернатора Закарпаття Геннадія Москаля, який за словом в кишеню не лізе, і в принципі, відійшов від протокольного спілкування і не боїться показуватися на людях без великої кількості охорони.

Експерти відзначають, що подібна поведінка губернатора – не тільки хороший піар-хід. Однак те, що Саакашвілі не боїться уваги преси, може зіграти злий жарт, що в підсумку може обернутися не зовсім добре для керівника області. Подібну думку озвучив український політолог Ярослав Макітра.

“У подібній роботі, він – публічна особа. Піар повинен бути присутнім, – упевнений політолог Макітра. – Питання в іншому – наскільки має розходитися піар зі словами. Поки що, в тому, що він заявляє і робить, навряд чи можна говорити про голий популізм.

Його заяви про боротьбу з корупцією супроводжуються арештами. Інша справа, що гарною медіа підтримкою він приковує увагу до своєї персони, це може зіграти і в поганому сенсі. Подібна піар підтримка вимагає більш швидких методів у роботі. Говорити конкретно, наскільки його піар різниться з його роботою, можна буде говорити пізніше – через місяць-півтора”.

За словами політологів, поки що слова Саакашвілі не розходяться з ділом. Це говорить про те, що, порівняно зі своїми українськими колегами, Міша поставив для себе досить високу планку і найближчим часом або надірветься, або виведе одеських чиновників на новий рівень.

“Він сам підняв для себе планку і створив стиль роботи, якого повинен дотримуватися, якщо він сам собі зрадить – це створить для нього проблеми в плані негативної оцінки суспільством”, – каже Макітра.

Саакашвілі обіцяє, що масштабні результати його роботи будуть відчутні в наступному році. “Думаю, що вже десь до січня-лютого буде декілька великих речей, таких як митниця, нові адміністративні послуги, нова поліція, краще висвітлення вулиць Одеси та Одеської області, початок великого будівництва дороги Одеса-Рені. Тоді можна сказати, що є результат”, – сказав він днями в ефірі одного з телеканалів. Поки ж ми зібрали добірку перших досягнень одеського губернатора.

Після призначення пана Саакашвілі на посаду губернатора сталося кілька гучних арештів, одним з перших на лаві підсудних опинився військком області Юрій Піскун, який був спійманий на хабарі в $1700. Відразу за військкомом пішли кілька прокурорів-хабарників. Також Саакашвілі звільнив свого радника і екс-заступника Михайла Кучука, який обіймав свій пост ще при губернаторстві Ігоря Палиці. “Він накрав сотні мільйонів. І це тільки видима частина”, – заявив одеський губернатор Михайло Саакашвілі. Разом з тим новий губернатор не зупинився на досягнутому – розпустив 6 відділів ОДА, і планує залишити всього 12 відділів із 27.

З приходом в обладміністрацію Саакашвілі взявся за кадрові перестановки в регіоні і не побоявся вступати в конфлікти навіть з правоохоронцями і чиновниками високого рівня. Приміром, на нараді з прокурорами області емоційно розкритикував їх роботу. При цьому губернатор нагадав, що в Україні є багато порядних співробітників СБУ та прокуратури. “Ми після Майдану, панове. Я не збираюся тут Януковича та інших бандитів практику продовжувати в Україні”, – заявив тоді Саакашвили.

На думку політолога, зараз на плечі губернатора лягло величезне навантаження. Одеса – стратегічно важливий регіон в геополітичному плані, поруч з яким знаходиться Придністров’ї, і присутні великі проросійські настрої. Складності додає і різноманітний етнічний склад жителів. Експерт каже, що вцілому Одесу можна представити як концентрований прототип України. І якщо в цьому регіоні вдасться навести порядок – буде гарним прикладом для інших регіонів. І зараз Саакашвілі повинен більш детально підбирати кадри в своє оточення. Не виключені політичні диверсії – коли реформи та зміни, пропоновані новим губернатором, можуть висуватися іншими чиновниками.

“Він може потрапити в капкан, коли буде намагатися зробити правильні речі, однак саботаж буде на середньому або низовому рівні. Найбільша проблема реалізації завдань полягає в тому, що реалізатори – не його люди. Ними можуть керувати зовсім інші мотиви і навіть люди, – пояснює Макітра. – Це те, де Саакашвілі може набити шишки – де закінчитися його історія.

Частина чиновників середньої руки і нижче сприймають іноземця як тимчасове явище. Зараз йому важливо вибрати правильних людей на місцях, які його будуть підтримувати“.

За півтора місяця на посту Саакашвілі оновив штат своїх заступників і радників. Зокрема, він прийняв у свою команду екс-міністра екології України Ігоря Шевченка, який покликаний сприяти швидкій реалізації інвестиційних проектів, залучати інвесторів і допомагати бізнесу у взаємодії з владою. На сьогодні в команді Саакашвілі близько двадцяти помічників і радників.

“Офіційним заступником є тільки Володимир Жмак, а радником – Олександр Боровик. Марія Гайдар і Юлія Марушевська поки чекають призначень. Ніяких обов’язків у них немає тому, що поки немає самої структури ОДА”, – розповів днями прес-секретар обладміністрації Юрій Жаров.

Українську громадськість збентежило, що помічником Саакашвілі призначають Марію Гайдар, яка є не тільки підданою РФ, а й діячем російської політичної арени. Гайдар відома як політик, громадський діяч і журналіст і дочка відомого політика і правнучка письменників Аркадія Гайдара і Павла Бажова. Не можна не відзначити, що згідно з українським законодавством, працювати державним службовцем в Україні може тільки громадянин України. В інтернеті навколо дівчини відразу ж розгорівся скандал: новий заступник Саакашвілі не змогла відповісти на запитання, з ким воює Україна.

Вона зазначила, що Україна і Росія не чужі країни. А на запитання журналіста, з ким воює країна, сказала: “Я вже відповіла на всі питання. А що ви до мене … Ви якось … Так …”, – ухил від відповіді буквально “підірвав” мережу і викликав шквал критики щодо нового призначення.

Пізніше, в одній зі своїх заяв Гайдар зазначила, що не хоче відмовлятися від громадянства РФ, а щоб не суперечити букві закону – не виключає, що буде працювати в команді Саакашвілі в якості волонтера або радника.

На думку експертів, призначення громадянки Росії на досить високий пост може трохи зіпсувати ставлення громадськості до нового губернатора. Однак, ситуацію можна легко виправити – врівноважити Марію кимось із патріотичного співтовариства регіону.

“На даному етапі є проблема, – каже політолог Ярослав Макітра. – Призначаються російські громадяни, і, в той же час, з одеським патріотичним оточенням ведеться мало розмов, і з цього оточення поки що у нього немає призначених людей. Це може працювати проти Саакашвілі. Є активні патріотичні групи в Одесі, які під час критичних дій у минулому році проявили свою позицію. На цих людей потрібно звернути більшу увагу, щоб врівноважити ситуацію, тому що коли в його команді є іноземці, і тим більше росіяни, це може створити проблему“.

Разом з тим, в політологи відзначають, що у своїх повноваженнях у Одеського губернатора є своєрідний карт-бланш даний згори. Михайло може виходити за рамки керівника ОДА і вести переговори на міжнародному рівні. Приміром, саме з подачі Саакашвілі до Одеси прибув американський “десант” – полісмени із США, які вже щосили тренують українських колег-курсантів в одеському університеті МВС. А 21 липня губернатор Одеської області Саакашвілі і заступник держсекратаря США Вільям Броунфільд підписали меморандум згідно з яким Сполучені Штати Америки допоможуть Одеської області у реформуванні митниці, адміністративних послуг і в наданні безкоштовних юридичних послуг волонтерам.

“На відміну від інших губернаторів у Саакашвілі є великий карт-бланш у плані зовнішньої, якщо не автономії, то можливості діяти самостійно, – коментує Макітра. – Наприклад, недавні приїзди американських чиновників, підписання різних документів і прийняття рішень, які інші губернатори повинні погоджувати з Києвом“.

Крім кадрових чисток і закордонного співробітництва, Саакашвілі взявся за залучення туристів в Одеську область. На нараді в Міністерстві інфраструктури України, де обговорювалося введення в аеропорту Одеси принципу “відкритого неба”. Михайло вступив у перепалку головою Державної авіаційної служби Денисом Антонюком.

За словами Саакашвілі принцип “відкритого неба” нічого не змінить, і ціни на квитки будуть такими ж високими, “якщо і далі буде монополія на польоти окремих компаній”. Крім того, Саакашвілі звинуватив главу служби Антонюка в упередженості при розподілі призначень на авіамаршрути і заявив про намір вимагати від міністра інфраструктури Андрія Пивоварського розпуску комісії з видачі призначень.

Вже наступного дня голова Державної авіаційної служби Денис Антонюк був відсторонений від виконання посадових обов’язків на час розслідування діяльності його відомства. Про це повідомив Петро Порошенко.

“Зібрав главу Одеської ОДА та міністра інфраструктури. Вислухав аргументи Пивоварського і Саакашвілі. В результаті щодо діяльності Державіаслужби буде проведено розслідування, під час якого глава служби Антонюк буде відсторонений від виконання посадових обов’язків”, – написав він на своїй сторінці в мережі.

Одним з найбільш останній дій одеського губернатора, яке позитивно сприйняло більшість одеситів, – відкриття для пересічних громадян прибережної зони. На початку цього тижня Міхо очолював “штурм” володінь українського бізнесмена, який побудував віллу під санаторієм імені Чкалова на Французькому бульварі і обгородив чотириметровими бетонними парканами частина узбережжя. Не без допомоги важкої техніки – активісти та правоохоронці зуміли пробитися на закритий пляж.

“Його (Раніше. – Авт.) ніхто не чіпав, бо він мільярдер, а всі інші, які тут вирішували питання, – звичайні маленькі чиновники на відкупі. Він їм підкидав, щоб закривали очі. Все. Мільярдер чи ні – всі громадяни рівні перед законом“, – підкреслив губернатор, а пізніше додав: ”Вперше через багато років кращі пляжі Одеси відкриваються для звичайних громадян“.

Також новий губернатор посприяв відкриттю для простих громадян відомчих пляжів здравниць прикордонслужби і СБУ. “Відкриття пляжу всього лише маленька крапля в морі. Нам самим треба займатися морем і спільними зусиллями побудувати дамбу”, – пізніше заявив Саакашвілі в соцмережі.

Також Саакашвілі повинен якщо не боятися, то побоюватися того, що його можуть зіпсувати українські політики. На думку політологів, така загроза хоч і не велика, але має місце бути.

“Я думаю, що така загроза є. Але, навряд чи Грузія часів Саакашвілі вже дуже сильно відрізнялася від України, – упевнений Макітра. – Ми вихідці з одного гнізда. Ментальність багато в чому схожа. І Саакашвілі на 80% повинен бути готовим до тих реалій, які є в Україні – коли багато наших політиків говорить багато хороших слів, а справ – не роблять”.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

комітет кредиторів у Вашингтоні

Заплановані на цьому тижні прямі переговори між Україною та комітетом кредиторів не відбудуться.

Як повідомлялося, Україна вперше провела прямі переговори з комітетом кредиторів у Вашингтоні 15 липня. У спільній релізі сторони повідомили, що досягли прогресу з низки суттєвих питань і домовилися зосередитися на усуненні розбіжностей між своїми позиціями.

Додаткові зустрічі між Україною та кредиторами планувалися на поточному тижні. Основною метою майбутніх зустрічей була фіналізація умов боргової операції України якомога швидше.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ