Home /
Білий дім: Трамп і Меркель «добре ладнають»
;

Білий дім: Трамп і Меркель «добре ладнають»

Білий дім похвалив стосунки між президентом США Дональдом Трампом і канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Це сталося через кілька годин після того, як американський президент розкритикував Німеччину через торгівлю й оборону.

Речник Білого дому Шон Спайсер 30 травня заявив, що Трамп і Меркель «добре ладнають», і додав, що президент США «дуже поважає» канцлера Німеччини. «І він розглядає не лише Німеччину, але і решту Європи як важливого союзника США», – сказав Спайсер.

30 травня у Twitter Трамп поскаржився на дефіцит США у торгівлі з Німеччиною. Він також ще раз попередив Німеччину про необхідність збільшення видатків на оборону, щоб підтримати альянс НАТО, і зазначив, що ситуація буде змінюватися.

«У нас є масивний дефіцит у торгівлі з Німеччиною, плюс вони витрачають набагато менше, ніж вони повинні, на НАТО і армію. Це дуже погано для США, ситуація зміниться», – написав президент США.

Заява Трампа з’явилася після критики з боку Німеччини по завершенні першого офіційного закордонного туру президента США, який, зокрема, відвідав саміт НАТО в Брюсселі і зустріч «Групи семи» в Італії.

30 травня Анґела Меркель у Берліні заявила, що відносини Німеччини зі США «надзвичайно важливі», але Берлін повинен взаємодіяти з іншими ключовими державами.

Канцлер також повторила свою заяву від 28 травня про те, що Європа «має брати свою долю у власні руки» і стати «активним гравцем у міжнародних справах».

29 травня міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель також розкритикував Вашингтон, заявивши про «недалекоглядну політику» адміністрації Трампа, що йде врозріз з інтересами Європейського союзу і «ослаблює Захід». Наступного дня Ґабріель висловив сподівання на повернення добрих відносин США і Німеччини. «Це правда, що у нас зараз складна ситуація у відносинах між США і Німеччиною. Проте США старшні і більші, ніж нинішній конфлікт, тому я думаю, що ми повернемося до добрих відносин у майбутньому», – сказав він.

Під час своєї першої закордонної поїздки Трамп не піддався на тиск від союзників по G7 і не підписав декларацію щодо важливості втілення в життя кліматичної угоди – зобов’язань, взятих у Парижі в 2015 році. У своєму Twitter 27 травня Трамп заявив, що він зробить остаточне рішення щодо Паризької угоди наступного тижня.

На зустрічі НАТО 25 травня Трамп критикував 23 членів альянсу – в тому числі Німеччину – які не витрачають 2 відсотки від валового внутрішнього продукту на оборону.

ваш коментар:

Discover more from DIGEST UKRAINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading