Home /
Новий міністр економіки Петрашко не задекларував маєток під Києвом і квартиру дружини в Москві – «Схеми»
;

Новий міністр економіки Петрашко не задекларував маєток під Києвом і квартиру дружини в Москві – «Схеми»

Новопризначений міністр економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко не вказав у своїй майновій декларації квартиру у Москві, частка у якій належить його дружині – громадянці Росії, маєток у селі Романків під Києвом і два позашляховики. Про це повідомляє програма «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

17 березня, коли Верховна Рада проголосувала за нового міністра економіки Ігоря Петрашка, він подав декларацію, в якій не містилось ніяких даних про доходи і транспорт родини, а з нерухомості була вказана лише одна квартира. Журналісти виявили, що родина має у власності ще кілька об’єктів нерухомості й авто.

Зокрема, в декларації не вказаний будинок в елітному котеджному містечку «Сонячна долина» в селі Романків під Києвом. Згідно з офіційним витягом із реєстру нерухомості, ним володіє дружина міністра. Вказаний метраж будинку – 409 квадратних метрів. Також у її власності тут – 15 соток землі.

У своїй декларації новий очільник Міністерства економіки вказав, що його дружина є громадянкою Росії.

Московське майно вдалося віднайти за допомогою попереднього прізвища дружини Петрашка – Позднякова.

Згідно з російським Єдиним державним реєстром нерухомості, вона має у власності третину квартири на 109 квадратних метрів у Донському районі Москви (разом із матір’ю і братом).

У документі з реєстру мовиться, що кадастрова вартість квартири становить 18 035 366 рублів (нині це приблизно 200 тисяч доларів).

Судячи з оголошень на сайтах нерухомості, квартиру з утричі меншою площею в сусідньому будинку оцінюють у 100 тисяч доларів.

Також, згідно з реєстром МВС, Ігор Петрашко – власник двох автомобілів-позашляховиків – Suzuki Vitara S (2016 року випуску) і Land Rover Range Rover Sport (2017 року випуску). Згадки про них у його декларації немає.

Сам Ігор Петрашко у коментарі «Схемам» заявив, що обов’язково мав подати декларацію до входження на посаду, але не встиг її заповнити «через брак часу».

«Я подав без наповнення, бо ви розумієте, що зібрати таку кількість документів за такий короткий час неможливо. Зараз збираю, сьогодні вже зробив там новий драфт і сподіваюся до встановленого законом терміну подати виправлену», – заявив він.

«Я вказав тільки київську квартиру, бо там треба було хоч щось вказати, а це місце реєстрації, і по процедурі треба було хоч якусь адресу дати. Все покажемо, воно все офіційне, мої доходи всі офіційні – ви побачите через податкову величезний дохід», – додав Петрашко.

На уточнення, чи буде в декларації відображена московська квартира, в якій має частку його дружина, міністр подякував «за нагадування» і зазначив, що міг би забути про неї.

Згідно з чинним законодавством, подати зміни до декларації можна протягом семи днів із моменту її подання.

У своїй біографії Ігор Петрашко повідомляв, що, серед іншого, працював у представництвах компанії Ernst & Young.

Як повідомлялося, з 2007 року його робота пов’язана з російським інвестиційним капіталом. Відтоді Ігор Петрашко очолював інвестиційно-банківське управління і був керуючим директором інвестиційної компанії «Тройка Діалог Україна» – «дочки» великого російського інвестора, який, у свою чергу, потрапив у розслідування проєкту OCCRP, де журналісти викрили офшорну схему відмивання мільярдів доларів російським інвестбанком.

Також російська група «Тройка Діалог» є одним із інвесторів «Сбербанку Росії». Із 2012 по 2013 роки Ігор Петрашко перейшов до української філії цього російського банку – очолював його департамент корпоративного бізнесу.

ваш коментар:

Discover more from DIGEST UKRAINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading