Home /
У Львові через карантин у 10 разів менше донорів крові. Людей закликали допомогти
;

У Львові через карантин у 10 разів менше донорів крові. Людей закликали допомогти

У Львові стартувала соціальна акція «Підвези донора здати кров», ініційована однією з релігійних організацій. Адже в Львівському обласному центрі служби крові критична ситуація з запасом крові. До десяти разів зменшилося число охочих здати кров у час карантину, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«У середньому ми беремо кров у 60 донорів у день. А останні дні приходили 7-9 осіб. Люди бояться заражень і це зрозуміло – людський фактор. Ми стараємося всіх правил карантину дотримуватись і здати кров – це безпечно. Донори практично захищені, тому що всі речі одноразові і зараження донора – неможливе. Перестали йти донори і ми забили тривогу. До того ж ВООЗ може запровадити карантинізацію донорської крові. Якщо це введуть це практично буде двотижневий пробіл у забезпеченні крові. Поки немає пандемії в Україні, ми хочемо запастись кров’ю, щоб протриматись на цей час», – розповів Мирослав Дяків, в.о. директора Львівського обласного центру служби крові.

Перш ніж взяти кров у донора, медики обстежують його, вимірюють температуру. У разі запровадження карантинізації крові у зв’язку з поширенням коронавірусу, зазначив Дяків, два тижні кров не будуть використовувати, допоки не дізнаються, що донор не захворів на коронавірус.

 

«Третій раз приходжу здавати кров. Почув, що потрібна. Ось дали талончик на їжу, але після карантину можна прийти і поїсти. Це почуття обов’язку», – говорить донор Віталій Позняков.

«Побачив пост, що треба здати кров і вирішив прийти і здати для потреб громадян. Це вже 21 раз. Приїхав трамваєм, все добре, мало людей, відпросився з роботи і приїхав», – каже донор Володимир Пшик.

Кожен донор може скористатися послугою безкоштовного транспорту. Знаходиться вільний водій, який підвозить до центру служби крові і назад додому.

«Ми організували таку акцію, щоб допомоги людям. Я привіз людину і сам здав кров. Допомагаємо підвозити донорів, якщо потрібно більше залучимо водіїв», – розповів Тарас Колівошка.

У Львівському обласному центрі служби крові зазначають, щоб мати необхідний запас крові для хворих, потрібно у день приймати до 40 донорів із різними групами крові.

 

ваш коментар:

Discover more from DIGEST UKRAINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading