Home /
Archive for: August 2014 - DIGEST UKRAINE

Month: August 2014

;

Біля посольства Азербайджану вимагали свободи політв’язням

Активісти громадських організацій пікетували посольство Азербайджану в Києві, вимагаючи припинити політичні переслідування. Як зазначив Радіо Свобода виконавчий директор Київського будинку прав людини Альберт Заславський, низку активістів правозахисних організацій в Азербайджані арештували за те, що вони говорили про порушення під час виборів, хоча офіційно влада інкримінує їм економічні злочини. …

;

«Ми побачили молодиків, що перетинають кордон Росії з Україною»,– голова місії ОБСЄ

Голова місії спостерігачів ОБСЄ відвідав російсько-український кордон. Він зазначив, що спостерігачі бачили кілька груп молодих людей у військовій формі, які перетинають російсько-український кордон туди і назад. …

У Південній Африці почалися фінальні слухання у справі обвинувачення відомого параолімпійського атлета Оскара Пісторіуса, який застрелив свою подругу Ріву Стенкамп на День святого Валентина у 2013 році.

Якщо 27-річного Пісторіуса, у якого немає обох ніг, визнають винним, йому загрожує довічне ув’язнення.

Прокурор Джеррі Ніл відкрив провадження щодо того, що Пісторіус умисно вбив 29-річну Стінкамп.

Сторона захисту наполягає на тому, що обвинувачений застрелив свою подругу випадково, подумавши, що це злочинець.

Процедура заслуховування аргументів сторін триватиме два дні. Після цього суддя Токозіль Масіпа винесе вердикт. У Південній Африці немає суду присяжних. Відтак Масіпа один вирішуватиме долю Пісторіуса.

У травні суддя наказав Пісторіусу провести 30 днів під спостереженням психіатрів, щоб визначити, чи має він нести кримінальну відповідальність за убивство своєї подруги, моделі Ріви Стенкамп.

Пісторіус визнає, що 14 лютого 2013 року вистрілив у Стенкамп через зачинені двері ванної кімнати, але стверджує, що помилково сприйняв рух за дверима за дії зловмисника.

Перед направленням до психіатрів Пісторіус заперечував, що його дії спричинив «генералізований тривожний розлад».

Обвинувачення стверджує, що вбивству передував скандал між молодою парою. 

Усі сім’ї загиблих в зоні АТО прикарпатців отримають земельні ділянки в селі Поляниця, біля туркомплексу «Буковель». Про це повідомив сьогодні голова обласної держадміністрації Андрій Троценко.

За його словами, уже розпочата процедура виділення земельних ділянок і «це найдорожчі, найкращі землі на теренах області».

Наразі очільник області ще не може сказати, яка це буде площа і точне місце розташування.

Таке зобов’язання бере на себе влада, а управління внутрішніх справ займатиметься питанням забезпечення квартирами родин загиблих під час військових дій.

За час АТО з Прикарпаття загинули 20 спецпризначенців і військослужбовців.

Внаслідок спецоперації підрозділ 79-ї бригади вивели з блокування – про це йдеться у повідомленні на сторінці прес-центру АТО у Facebook.

«Зараз військовослужбовці перебувають у безпеці і зосереджені у визначеному районі», – йдеться у повідомленні.

Відзначається, що багато в чому успіх операції забезпечили військові інженери Збройних сил України, які під вогнем противника встановили мости і навели тимчасові переправи. Це дозволило силам АТО зробити перегрупування і «дати хоч і важкий, але переможний бій».

Так, по мостах пройшло більш як 200 одиниць бойової техніки. Колона розтягнулась на майже 10 кілометрів. Її шість разів обстрілювали з БМ-21 «Град». До спецоперації були залучені сили 95-ї, 24-ї, 79-ї бригад, повідомили в прес-центрі.

«Усі воїни сил АТО проявили мужність і героїзм і вийшли з оточення з мінімальними втратами та зі всією технікою», – відзначають у прес-центрі АТО.

72-я і 79-я бригади Збройних сил України фактично перебували в оточенні і зазнавали постійних артобстрілів як з боку бойовиків зі сходу України, так і з території Росії.

Загалом 449 українських військовослужбовців, які брали участь в АТО в східних областях, перетнули з 1 по 4 серпня кордон Росії, після чого попросили допомоги у поверненні до України. Майже всі вони покинули територію Росії 4 і 5 серпня.

Водночас сьогодні, 7 серпня, речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив про арешт у Росії 5 українських офіцерів. За його словами, загалом на території Росії досі силою утримують 18 військовослужбовців Збройних сил України і 28 прикордонників і з них «вибивають зізнання у тому, що вони цілеспрямовано обстрілювали російську територію».

Під час розслідування аварії «Боїнга-777» «Малайзійських авіаліній» встановили, що того дня бойовики планували здійснити теракт проти літака «Аерофлоту», який став би приводом для вторгнення Росії в Україну, заявляє глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

«Правоохоронні й розвідувальні органи України встановили у процесі розслідування теракту проти «Боїнга»… що саме того дня, 17 липня, в той час військові найманці й терористи з Російської Федерації планували здійснити терористичний акт проти пасажирського літака «Аерофлоту» рейсу, який прямував за маршрутом Москва-Ларнака», – заявив Наливайченко.

«Цей цинічний теракт планували саме тоді, коли літак («Малайзійських авіаліній» – ред.) пролітав у той самий час і того самого дня, планували військові злочинці, щоб дати привід для подальшого військового вторгнення Російської Федерації», – додав він.

Таким чином, за словами Наливайченка, збивши малайзійський авіалайнер, «терористи помилилися».

Як зауважив голова СБУ, малайзійський «Боїнг-777» пішов на висоті 10100 метрів, а літак «Аерофлоту» мав пролітати на висоті 11600 метрів. Для знищення російського літака, в якому перебували громадяни Росії, що летіли на відпочинок, спеціально з Росії завезли модернізований зенітно-ракетний комплекс «Бук», який міг працювати на значно більших висотах.

«З дозволу слідства ми також доводимо й чітко говоримо, що саме 17 і після цього 18 липня ватажки терористів очікували на вторгнення Збройних сил Російської Федерації. Саме на 18 липня бойовики запланували військове вторгнення і сприяння вже іноземним окупаційним військам на території Луганської та Донецької областей», – сказав Наливайченко.

Фахівці з Нідерландів, Австралії і Малайзії працюють на місці збиття лайнера «Боїнг-777» на Донеччині, у результаті чого загинуло 298 людей.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили проросійські бойовики із комплексу «Бук» за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

Під час протистояння у центрі Києва бійці спецпідрозділу «Київ-1» і працівники міліції отримали травми, здебільшого – від потрапляння в них уламків бруківки, повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

За повідомленням, у громадян, які чинили опір правоохоронцям, вилучили вогнепальну зброю, гранати, ножі, «коктейлі Молотова».

«Зранку у центрі столиці почали працювати комунальні служби, які мали прибрати територію майдану Незалежності. На знак протесту жителі наметового містечка підпалили намет й автомобільні шини. Для забезпечення охорони громадського порядку на місце події прибули бійці спецбатальйону «Київ-1» і столичні правоохоронці», – повідомили в міліції.

Як повідомив радник міністра внутрішніх справ України, куратор батальйону «Київ-1» Євген Дейдей, жителі Майдану пішли у наступ, у бік правоохоронців почали кидати бруківку, пляшки із запалювальною сумішшю, запалили шини.

Комунальники демонтували частину барикад і наметів, але змушені були відступити через спротив активістів на Майдані, які закидали їх камінням.

Зі свого боку ті, хто зараз живе на Майдані, заявили про необхідність відновити прибране комунальниками і закликали киян їм допомогти.

Міністерство культури спільно з Міністерством охорони здоров’я та діячами культури організовує волонтерські поїздки у зону АТО для допомоги дітям. Планують проводити сеанси арт-терапії. Спершу у Слов’янську, а потім й у інших визволених містах Донбасу.

Сім українських військовослужбовців загинули й 19 поранені під час антитерористичної операції в східних областях, повідомив речник інформаційного центру Ради національної безпеки й оборони Андрій Лисенко.

За його словами, протягом доби бойовики 19 разів обстріляли позиції сил АТО.

Зокрема, як заявив Лисенко, сутички були у районах населених пунктів Майорське, Зеленопілля, Дякове, Іловайськ, Трьохізбенка, Андріївка, Красний Яр, Піски, Сабівка, Лісне, Новоганівка, Мар’янівка і Луганськ.

Прем’єр Росії Дмитро Медведєв повідомив, що підписав постанову уряду про запровадження ембарго на цілу низку категорій продовольства з ЄС, США, Австралії, Канади і Норвегії. «На виконання указу президента я підписав постанову уряду. Росія вводить повну заборону на поставки яловичини, свинини, плодоовочевої продукції, тобто овочів і фруктів, м’яса птиці, риби, сирів, молока і молочних продуктів», – сказав Медведєв, відкриваючи засідання уряду. Заборона набуває чинності негайно і діятиме протягом року. (Відео Reuters)

Бойовики з угруповання «Ісламська держава» захопили найбільше християнське місто Іраку Каракош і довколишні райони на півночі країни. Через це з регіону втекли десятки тисяч людей.

Крім того, бойовики захопили населені переважно християнами міста Таль-Кайф, Бартелла і Карамлеш.

Крім того, курдське телебачення повідомило, що два курдські поселення Махмур і Ґвар, розташовані за 40 кілометрів від столиці Курдистану Ірбіля, здалися бойовикам 6 серпня.

Вчора на півночі Іраку відбувалися сутички між курдськими силами безпеки і бойовиками «Ісламської держави».

3 серпня угруповання «Ісламська держава» захопила у північному Іраку два міста – Зумар і Сінджар. Це змусило тисячі людей тікати.

Президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Андрія Парубія з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Указ оприлюднений на сайті глави держави.

Як повідомляє прес-служба глави держави, Порошенко під час зустрічі з Парубієм заявив, що ще нікому не доводилося працювати секретарем РНБО в таких екстремальних внутрішніх і надзвичайних зовнішніх умовах.

«Кожен день Андрія Парубія на цій посаді був присвячений підвищенню обороноздатності нашої держави», – наголосив президент.

Порошенко подякував колективу апарату РНБО за плідну й ефективну роботу і висловив сподівання, що цей стиль роботи збережеться і надалі.

Глава держави також високо оцінив діяльність Парубія як одного з керівників Самооборони Майдану за внесок у боротьбу за незалежність і територіальну цілісність України.

Порошенко заявив, що Парубій є відданим державником і залишається в команді президента.

У свою чергу, Парубій подякував президентові і колективу РНБО за роботу і «надважливі рішення, які допомогли вистояти».

Сьогодні Андрій Парубій повідомив, що вирішив подати у відставку. Причину рішення він не повідомив.

В Києві 7 серпня відбулися зіткнення між співробітниками комунальних служб, які намагалися розчистити барикади і намети, і демонстрантами. Протестуючі підпалили шини і закидали комунальних працівників камінням.

Колишній співробітник спецслужб США Едвард Сноуден отримав у Росії вид на проживання терміном на три роки. Про це повідомив його адвокат Анатолій Кучерена, зазначивши, що мова не йде про надання йому політичного притулку.

Йдеться про тимчасове перебування на території Росії, сказав Кучерена.

За його словами, дозвіл почав діяти з 1 серпня і дозволяє Сноудену «вільно пересуватися і подорожувати за кордон».

Торік Сноуден отримав в Росії тимчасовий притулок, термін якого закінчився 31 липня цього року.

У США Едварда Сноудена звинувачують у розголошенні секретної інформації, що стосується сфери національної безпеки. Влітку 2013 року він передав кільком ЗМІ документи про електронні системи стеження американських спецслужб.

Вашингтон наполягає на тому, що Сноуден повинен повернутися в США і постати перед судом.

Росія забороняє українським авіакомпаніям транзит через свій повітряний простір, заявив сьогодні на засіданні уряду російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв.

Йдеться про припинення транзитних рейсів українських авіакомпаній, які виконують польоти через територію Росії у низку країн: Азербайджан, Грузію, Вірменію, Туреччину.

Медведєв сказав, що вжиті заходи носять характер відповіді і пов’язані з раніше введеними санкціями щодо авіакомпанії «Доброльот», що здійснювала польоти до Криму.

Санкції проти європейських й американських авіакомпаній поки що не запроваджують, зауважив російський прем’єр.

У Донецькій області внаслідок бойових дій без електроенергії опинилися жителі 49 населених пунктів.

У прес-службі компанії ДТЕК повідомляють, що знеструмлені села: Зорька, Кожевня, Дубрівка, Зрудне, Маринівка, Саурівка, Тарани, Латишево, Степанівка, Дмитрівка, Чавунець репинка, Пересип, Передереєво, Велика Шишівка, Тернове, Водяне, Шапошники, селища Первомайський, Піски, Спартак.

У самому Донецьку без електроенергії опинилися мікрорайони Широкий, Рутченково, Текстильщиць, Мирний в Кіровському районі Донецька та мікрорайон Блакитний в Ленінському районі.

Також внаслідок бойових дій знеструмлено підстанцію Старомихайлівка, від якої беруть електроенергію понад 5 тис. людей та частину Ленінського району Донецька.

Сили АТО далі звужують кільце, в якому затиснені проросійські бойовики на Сході України, як повідомляє інформаційно-аналітичний центр РНБО. 1 серпня вони звільнили ще чотири населені пункти: селище Красногорівку (Донецька область), два населені пункти у районі Саур-Могили; взяли під контроль населений пункт Контарне (Шахтарський район Донецької області).

Одночасно, як повідомляють Державна прикордонна служба, Міністерство оборони, Прес-центр АТО та РНБО України, тривають обстріли позицій українських силовиків зі сторони Російської Федерації. Так, у суботу, 2 серпня, зі сторони Росії поблизу населеного пункту Дяково були обстріляні позиції українських десантників.

1 серпня силами високомобільних десантних військ та офіцерами розвідки під час зачистки Константинівки був знайдений танк ІС-3, який був вкрадений сепаратистами з постаменту. (Відео: Військове телебачення України)