Home /
Archive for: April 2017 - DIGEST UKRAINE

Month: April 2017

Засновник і голова ради директорів компанії Gem TV, яка мовить на Іран, убитий в Стамбулі. 45-річний Саїд Каріміан і його кувейтський бізнес-партнер були застрелені невідомими в стамбульському діловому районі Маслак.

Джип, на якому втекли нападники, пізніше був знайдений спаленим. Турецька поліція веде розслідування.

Група компаній Gem Group була заснована в Лондоні, але пізніше перенесла значну частину своєї діяльності до Об’єднаних Арабських Еміратів. Як повідомляє сайт Gem Group, групі належить 17 телеканалів на перською мовою і по одному – арабською, курдською та азербайджанською.

Військові США твердять, що від початку в 2014 році повітряної кампанії проти угруповання «Ісламська держава» в Сирії та Іраку жертвами авіаударів міжнародної коаліції стали 352 цивільних особи. Цифри у поширених Пентагоном 30 квітня даних є набагато меншими, ніж ті, про які заявляють незалежні групи.

Одна з таких, група моніторингу Airwars стверджує, що внаслідок авіаударів загинули понад три тисячі цивільних.

«Ми шкодуємо про ненавмисну загибель цивільних осіб… і висловлюємо наші найглибші співчуття родинам та іншим постраждалим від цих ударів», – ідеться в заяві оборонного відомства США.

У Пентагоні додають, що в кожному конкретному випадку «було вжито всіх можливих заходів обережності».

Сполучені Штати розпочали повітряну кампанію проти бойовиків угруповання «Ісламська держава» в серпні 2014 року – після того, як це екстремістське угруповання захопило значні території в Іраку, в тому числі друге за величиною місто країни – Мосул.

Польська влада повідомила 30 квітня, що заарештувала австрійця, підозрюваного в скоєнні воєнних злочинів у східній частині України. За даними прикордонної служби Польщі, 25-річний чоловік на прохання Австрії був затриманий на польському прикордонному посту Дорогуськ два дні тому, коли намагався перетнути кордон і прослідувати в Україну. Нині Австрія вимагає екстрадиції цього чоловіка.

Затриманого, як ідеться в заяві польських прикордонників, підозрюють у тому, що він «убивав поранених і в’язнів», що є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції.

Є суперечливі повідомлення щодо того, на чиєму боці брав участь у збройному конфлікті на Донбасі затриманий австрієць. Представник прикордонної поліції Польщі Даріуш Сеніцький, слова якого цитує AFP, заявив, що затриманий «був членом сепаратистської групи».

Натомість представник австрійської прокуратури Еріх Хабіцл заявив 30 квітня, що цей чоловік воював на боці лояльних українському урядові сил, у тому числі і в битві за аеропорт Донецька.

Правозахисні організації звинувачували в довільних убивствах і тортурах обидві сторони конфлікту на Донбасі.

Від квітня 2014 році у війні між українськими урядовими силами та підтримуваними Росією сепаратистами загинули майже 10 тисяч людей.

Турецька влада повідомила про арешт громадянина Ірану, підозрюваного в контрабанді з України вироблених у Росії компонентів протитанкових ракетних комплексів. Чиновники вважають, що затриманий планував доправити ці компоненти терористичній групі.

Турецька митниця і міністерство торгівлі заявили 30 квітня, що ця людина була затримана в місті Зонгулдак на узбережжі Чорного моря після обшуку його вантажівки, яка була перевезена морем із України.

Як ідеться в заяві міністерства, у документах перевізника вантажем були вказані підгузки, але фактично у вантажівці транспортувалися головні компоненти двох протитанкових ракетних комплексів російського виробництва. Такі використовуються збройними групами, серед яких угруповання «Ісламська держава» та курдські повстанці, твердять представники турецької влади.

Підозрюваний, якого турецька сторона позначила ініціалами Е. Е., був затриманий 27 квітня. Суд згодом ухвалив арешт цього чоловіка, заявила влада.

З початку доби 30 квітня у зоні бойових дій загинув один, поранені шестеро українських військових, повідомив штаб української воєнної операції на Донбасі. Підтримувані Росією бойовики за цей період здійснили 28 обстрілів позицій Збройних сил України, йдеться у вечірньому зведенні.

За даними штабу, обстріли зафіксовані на всіх оперативних напрямках, заборонені мінськими домовленостями міномети калібру 120 міліметрів сепаратисти застосували поблизу Водяного на Приморському напрямку та поруч із Катеринівкою на Луганському напрямку.

«В окремих випадках, коли виникала безпосередня загроза життю і здоров’ю військовослужбовців, командири ухвалювали рішення про адекватне відкриття вогню у відповідь», – ідеться в повідомленні.

В угрупованні «ДНР» вдень 30 квітня повідомили про поранення одного із озброєних сепаратистів внаслідок обстрілу з боку ЗСУ. Про конкретні бої обидва сепаратистські угруповання не повідомили, але бойовики «ДНР» нарахували за минулу добу 43 випадки порушення режиму припинення вогню з боку українських військових, в угрупованні «ЛНР» кажуть про понад 120 боєприпасів, випущених ЗСУ по контрольованій сепаратистами території.

Наприкінці березня учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про чергове перемир’я у зоні збройного конфлікту на сході України, воно мало почати діяти від 1 квітня. Проте обстріли не припинилися, а сторони конфлікту звинуватили в цьому одна одну.

30 квітня після тривалої хвороби на 82-му році життя помер відомий український поет Борис Олійник. Про це повідомив журналіст Михайло Маслій на своїй сторінці в Facebook.

«30 квітня о 11 годині 45 хвилин на 82-му році життя після важкої і тривалої хвороби спочив у Бозі легендарний український поет Борис Олійник… Царство Небесне», – написав Маслій.

Поет, письменник, перекладач Борис Олійник народився 22 жовтня 1935 року в селі Зачепилівка, Новосанжарського району, Полтавської області. Автор понад 40 книг, віршів, есе, статей. Був дійсним членом Національної академії наук України, очолював Український фонд культури.

Він також відомий державний діяч: з 1980 по 1991 рік обирався депутатом Верховної Ради УРСР, Верховної Ради СРСР (з 1989 по 1991 рік), а також був депутатом Верховної Ради України 1–4 скликань (1992–2006 роки). Герой України (2005 року).

За минулу добу двоє українських воїнів загинули, ще четверо військовослужбовців отримали поранення. Про це повідомляє штаб української воєнної операції на Донбасі. Усього підтримувані Росією бойовики 54 рази відкривали вогонь, повідомляється в ранковому зведенні.

На приморському (маріупольському – ред.) напрямку бойовики вели вогонь з мінометів калібру 120 та 82 міліметри, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів поблизу Красногорівки, Новотроїцького, Березового, Гнутового. З мінометів і гранатометів, озброєння БМП, БТР та стрілецької зброї стріляли під Водяним, Мар’їнкою, Широкиним, Чермаликом і Павлополем.

На донецькому напрямку, з повідомленням, бойовики обстрілювали позиції українських військових в районі Авдіївки, Верхньоторецького, шахти «Бутівка», Зайцевого.

На луганському напрямку сепаратисти застосовували 122-міліметрову артилерію поблизу населеного пункту Новотошківське та під Кримським, також з мінометів різних калібрів, гранатометів і кулеметів обстрілювали позиції ЗСУ поблизу населеного пункту Старий Айдар, Новоолександрівки, Новозванівки і Жовтого.

«В окремих випадках, коли виникала безпосередня загроза життю і здоров’ю військовослужбовців, командири приймали рішення на адекватне відкриття вогню у відповідь», – додають у штабі української воєнної операції.

В угрупованні «ДНР» сьогодні не повідомляють про бойові дії. В угрупованні «ЛНР» нарахували шість випадків порушення «режиму тиші» з боку українських силовиків, там повідомляють про загибель одного бійця угруповання та одного пораненого.

Наприкінці березня учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про чергове перемир’я у зоні збройного конфлікту на сході України, воно мало почати діяти від 1 квітня. Проте обстріли не припинилися, а сторони конфлікту звинуватили в цьому одна одну.

Український легендарний боксер Володимир Кличко програв Ентоні Джошуа з Великобританії у поєдинку в суперважкій вазі. Бій був зупинений в 11-му раунді.

Бій, що відбувався 29 квітня у присутності 90 тисяч глядачів на «Вемблі Арені» у Лондоні, зупинив рефері після того, як 41-річний Кличко отримав шквал ударів в 11-му раунді.

Перемога Джошуа додала йому титул чемпіона за версією WBA до його поясу IBF. Наразі він виграв всі 19 своїх професійних боїв.

Перший раз Джошуа відправив Кличка в нокдаун у п’ятому раунді. Потім у шостому раунді вже Кличко відправив 27-річного британця в нокдаун. В 11-му раунді Володимир двічі побував на підлозі рингу.

«Сьогодні виграв кращий, і це масштабна подія для боксу, – сказав після бою Володимир Кличко Sky Sports. – Двоє джентльменів боролися один з одним. Ентоні був кращим сьогодні. Це дуже сумно, що я не зробив цього сьогодні».

Президент України Петро Порошенко подякував Володимирові Кличку за боротьбу. «Дуже достойний бій. Ми з тобою, Володимире!» – повідомляється на Facebook-сторінці Порошенка.

Володимир Кличко, який домінував в суперважкому дивізіоні впродовж майже десяти років, втратив свої титули WBA, IBF, WBO, програвши Тайсону Ф’юрі в Дюссельдорфі в листопаді 2015 року.

Він також є олімпійським чемпіоном, завоювавши золоту медаль на Олімпійських іграх 1996 року в Атланті.

Growth in China’s manufacturing sector slowed in April, official data showed Sunday, pointing to an unsteady recovery in the world’s second-largest economy. 

 

The monthly purchasing managers’ index by the Chinese Federation of Logistics and Purchasing fell to 51.2 in April, lower than the 51.8 recorded in March. 

 

The index is based on a 100-point scale on which numbers above 50 indicate expansion.

 

National Bureau of Statistics statistician Zhao Qinghe said in the release that April’s figure was affected by sluggish growth in market demand and supply, and slower expansion in imports and exports.

 

April’s index still represented a ninth consecutive month of expansion. 

 

China saw its slowest growth in nearly three decades in 2016. China’s huge manufacturing sector is seen as an important indicator for the wider Chinese economy. It has cooled gradually over the past six years as Beijing tries to pivot it away from heavy reliance on export-based manufacturing and investment toward consumer spending.

 

The official full-year economic growth target for 2017 is 6.5 percent. 

Кубинський військовий літак розбився в західній частині острівної держави, в результаті чого загинуло щонайменше восьмеро військових. Про це повідомляють у суботу західні ЗМІ.

У заяві уряду йдеться, що радянський Ан-26 вилетів вранці 29 квітня із аеропорту неподалік Гавани і невдовзі розбився на схилі за приблизно 40 миль від летовища.

Деталей про причини аварії наразі немає.

Військово-транспортний літак Ан-26 будували на авіазаводі у Києві від кінця 60-х до середини 80-х років минулого століття.

 

 

Міністерство оборони США 29 квітня повідомило, що американський військовослужбовець загинув в результаті підриву придорожньої бомби неподалік іракського міста Мосул. Це вже друга смерть військовослужбовця США в ході операції зі звільнення міста від бойовиків угруповання «Ісламська держава».

Жодних додаткових деталей про загибель військового Пентагон не повідомив.

Близько 800 іракських військовослужбовців загинули в боях за Мосул, що почалися понад півроку тому.

Близько сотні військовослужбовців спеціальних операцій США ведуть бойові дії разом з іракськими і курдськими силами, ще сотні військових сил США підтримують цю кампанію в інших місцях.

Загалом п’ятеро американців загинули від серпня 2014 року, коли бойові сили США почали повертатися в Ірак для боротьби з ісламськими екстремістами.

В Іраку зараз перебуває більше американських військ, ніж будь-коли, від часу виведення сил в 2011 році.

Підтримувані Росією бойовики обстріляли з реактивних систем залпового вогню «Град» кладовище у мікрорайоні Селище ВРЗ, що в місті Попасна Луганської області, в результаті чого було знищено понад 20 поховань. Про це на сторінці у Facebook повідомила речниця поліції Луганщини Тетяна Погукай.

«Внаслідок обстрілу зруйновано та пошкоджено 21 поховання.Не минуло й тижня, коли усі громадяни поминали своїх рідних і близьких, які пішли з життя, як сьогодні вночі бойовики відкрили залповий вогонь з реактивних систем «Град» по кладовищу, яке розташоване у місті  Попасна», – повідомила речниця.

Вона зазначила, що через обстріли могли постраждати люди, адже кладовище розташоване поряд з приватним сектором. Втім такої інформації немає.

Як повідомили в поліції, за фактом обстрілу відкрито кримінальне провадження за статтею про «теракт».

В угрупованні «ЛНР» інформацію про обстріл кладовища на своїх сайтах не коментують. Водночас луганські сепаратисти стверджують, що Збройні сили України напередодні вели вогонь з боку Попасної.

Наприкінці березня учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про чергове перемир’я у зоні збройного конфлікту на сході України, воно мало почати діяти від 1 квітня. Проте обстріли не припинилися, а сторони конфлікту звинуватили в цьому одна одну.

Засновник організації «Відкрита Росія» Михайло Ходорковський назвав акцію під назвою «Набрид» такою, що відбулася успішно. Про це він сказав у відео, розміщеному на YouTube-каналі організації.

«Сьогоднішня акція «Набрид» успішно відбулася. Безліч людей в десятках міст вийшли на вулицю, прийшли в приймальні президента Росії і принесли свої звернення, листи з вимогою, щоб він не висувався на четвертий термін», – сказав Ходорковський.

Він засудив затримання учасників акції, зокрема в Санкт-Петербурзі, назвавши їх проявом «неадекватності» з боку місцевої влади.

«Люди прийшли повністю відповідно до закону. Вони мали повне право у свій вихідний день принести листа до адміністрації президента з тими вимогами, які в цих листах викладено», – сказав Ходорковський.

За його словами, попри те, що людей перед проведенням акції «спеціально залякували», а під час самого протесту їх супроводжував «натовп поліцейських», активісти подали звернення до адміністрації президента з вимогою до Володимира Путіна відмовитися від участі у виборах в 2018 році.

«Путін може і повинен знайти в собі сили піти», – заявив після проведення акції Ходорковський.

Офіційні представники Москви назвали акцію протесту несанкціонованою і заявили, що поліція застосовуватиме дії до учасників заходу.

Протестні акції «Набрид», організовані «Відкритою Росією, пройшли сьогодні в десятках міст Росії. По всій країні були затримані більш ніж сто активістів. У Москві затримань не було. Близько тисячі протестувальників передали в адміністрацію президента звернення з вимогою до Путіна відмовитися від участі у виборах в 2018 році.

26 квітня російська влада визнала зареєстровану у Великобританії організацію «Відкрита Росія» «небажаною». На наступний день в офісі однойменного руху в Москві пройшов обшук.

Колишній нафтовий магнат, колишній співвласник компанії ЮКОС Михайло Ходорковський понад 10 років відбув в ув’язненні в Росії за двома кримінальними справами про податкові й інші фінансові порушення, другу з яких правозахисники називають суто політичною. Він залишив Росію після того, як президент Володимир Путін помилував його у грудні 2013 року. Ходорковський живе переважно у Швейцарії і Великобританії.

 

У Дніпрі встановили рекорд України з ходіння по міцній мотузці (стропі) на висоті 88 метрів, передає кореспондент Радіо Свобода. Стропа була натягнута між дахами 26-типоверхових будинків.

Між будинками туди і назад пройшло двоє дніпровських спортсменів, представників Дніпровської асоціації екстремальних видів спорту – 28-річний Костянтин Карноза та 24-річний Станіслав Панюта. За словами юнаків, екстремальним спортом вони займаються по 4-5 років.

«Коли перебуваєш на стропі, у тебе такий стан… Це можна описати як сукупність самоконтролю і відсутність контролю над конкретними рухами. Це – як їзда на велосипеді: їдеш, не замислюючись над рухами. Звісно, відчуваєш, що перебуваєш у незвичній обстановці. Щосекунди щось змінюється, змінюється сонце, вітер, а ти постійно підлаштовуєшся», – сказав Костянтин Карноза.

За словами спортсменів, наважуючись на становлення рекорду, вони мали на меті не тільки довести самим собі свої сили й можливості, а й сприяти популяризації занять спортом і здорового способу життя серед молоді.

Рекорд зареєстрували представники «Книги рекордів України», вони вручили відповідний сертифікат спортсменам.

За словами представниці «Книги» Лани Ветрової, уперше схожий рекорд в Україні був встановлений минулого року й теж у Дніпрі. У 2016 році екстремали ходили на висоті 17-го поверху.

Встановлення рекорду супроводжувалось показовими стрибками з висоти на мотузці.

 

У Брюсселі у ході спеціального саміту лідери країн Європейського союзу затвердили принципи для переговорів про вихід Великої Британії зі блоку.

Як повідомив президент Європейської ради Дональд Туск у twitter, рекомендації ухвалені одноголосно. 

У прес-службі Європейської ради зазначають, що головна мета ЄС у цих переговорах – зберегти свої інтереси, зокрема інтереси громадян, бізнесу і країн-членів. 

Проект рекомендацій, запропонований Туском, був представлений країнам-членам ЄС 31 березня.

Перед цим, 29 березня, прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей офіційно дала старт процесові виходу з ЄС. Вона також закликала до одночасних переговорів про умови виходу і майбутні торгові зв’язки.

Водночас рекомендації Дональда Туска щодо переговорів із Лондоном передбачають, що Європейський союз готовий укласти нову угоду про торговельні зв’язки з Великою Британією тільки після того, як вона залишить блок. 

У Росії в Санкт-Петербурзі затримані десятки учасників акції «Набрид», повідомляють організатори.

Користувачі соціальних мереж повідомляють, що поліцейські застосовують силу. 

За даними видання «Росбалт», в Санкт-Петербурзі затримали близько 50 людей, серед якихі журналісти, проте згодом представників ЗМІ відпустили.

Видання «Дождь» повідомляє про затримання 40 учасників несанкціонованої владою акції.

Акції «Набрид» руху «Відкрита Росія» проходять сьогодні в багатьох російських містах. У Кемерові на заході були затримані близько 20 активістів. В Іжевську, Горно-Алтайську, Новокузнецьку і Тюмені в поліцію потрапили організатори протестів.

Учасники акції «Набрид» закликають російського президента Володимира Путіна не брати участі у президентських виборах, які заплановані на 2018 рік.

Організація «Відкрита Росія», підтримувана Михайлом Ходорковським, анонсувала акцію «Набрид» наприкінці березня. 26 квітня російська влада визнала зареєстровану у Великобританії організацію «Відкрита Росія» «небажаною». На наступний день в офісі однойменного руху в Москві пройшов обшук.

Колишній нафтовий магнат, колишній співвласник компанії ЮКОС Михайло Ходорковський понад 10 років відбув в ув’язненні в Росії за двома кримінальними справами про податкові й інші фінансові порушення, другу з яких правозахисники називають суто політичною. Він залишив Росію після того, як президент Володимир Путін помилував його у грудні 2013 року. Ходорковський живе переважно у Швейцарії і Великобританії.

 

Посольство США повідомили про передачу прикордонникам на сході України мобільного центру радіозв’язку. Про це йдеться у повідомленні на офіційній Facebook-сторінці відомства.

«Цей центр та понад 500 радіостанцій, оснащених новітніми технологіями, дозволять забезпечити лінію надійного та захищеного зв’язку між керівництвом Державної прикордонної служби України та прикордонниками на місцях», – зазначають представники посольства.

У заходах взяли участь посол Сполучених Штатів в Україні Марі Йованович та президент України Петро Порошенко.

Як повідомили у Держприкордонслужбі, всього було вручено 569 комплектів виробництва компанії HARRIS різних типів на суму 21 мільйон доларів США.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, Москва ці звинувачення відкидає і заявляє, що на непідконтрольних Києву територіях можуть бути хіба що російські «добровольці». Через роль Росії у подіях на Донбасі, а також через анексію Криму, США та країни ЄСзастосували щодо Москви кілька пакетів санкцій.

За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей, поранені понад 22 тисячі серед українських військових, цивільних осіб та сепаратистів.

 

 

У Росії в Москві почалася акція «Набрид» з вимогою до російського президента Володимира Путіна відмовитися від участі у виборах глави держави в 2018 році.

На даний час кілька десятків активістів прямують до будівлі адміністрації президента, біля якої чергують сотні поліцейських. Про затриманих наразі не повідомляється. 

Російське бюро Радіо Свобода проводить трансляцію заходу. 

Акції «Набрид» руху «Відкрита Росія» проходять сьогодні в багатьох російських містах. У Кемерові на заході були затримані близько 20 активістів. В Іжевську, Горно-Алтайську, Новокузнецьку і Тюмені в поліцію потрапили організатори протестів. 

Організація «Відкрита Росія», підтримувана Михайлом Ходорковським, анонсувала акцію «Набрид» наприкінці березня. 26 квітня російська влада визнала зареєстровану у Великобританії організацію «Відкрита Росія» «небажаною». На наступний день в офісі однойменного руху в Москві пройшов обшук.

Колишній нафтовий магнат, колишній співвласник компанії ЮКОС Михайло Ходорковський понад 10 років відбув в ув’язненні в Росії за двома кримінальними справами про податкові й інші фінансові порушення, другу з яких правозахисники називають суто політичною. Він залишив Росію після того, як президент Володимир Путін помилував його у грудні 2013 року. Ходорковський живе переважно у Швейцарії і Великобританії.

У Росії проходять акції протесту під назвою «Набрид», організовані рухом «Відкрита Росія».

У Москві сотні співробітників правоохоронних органів чергують біля будівлі адміністрації президента, куди активісти збираються принести листи з вимогою до Володимира Путіна не брати участь у виборах в 2018 році. 

У Кемерові на акції «Набрид» затримали близько 20 людей. В Іжевську, Гірничо-Алтайську і Новокузнецьку затримані організатори протестів. Ще в кількох містах, зокрема в Новосибірську і Томську, акції вже відбулися. 

Московська поліція раніше закликала громадян не брати участь в акції «Набрид». У Кремлі заявляли, що протести 29 квітня призведуть до «законної реакції влади».

Організація «Відкрита Росія», підтримувана Михайлом Ходорковським, анонсувала акцію «Набрид» наприкінці березня. 26 квітня російська влада визнала зареєстровану у Великобританії організацію «Відкрита Росія» «небажаною». На наступний день в офісі однойменного руху в Москві пройшов обшук.

Колишній нафтовий магнат, колишній співвласник компанії ЮКОС Михайло Ходорковський понад 10 років відбув в ув’язненні в Росії за двома кримінальними справами про податкові й інші фінансові порушення, другу з яких правозахисники називають суто політичною. Він залишив Росію після того, як президент Володимир Путін помилував його у грудні 2013 року. Ходорковський живе переважно у Швейцарії і Великобританії.

President Donald Trump will spend his 100th day in office talking tough on trade in one of the states that delivered his unlikely win.

 

The president is expected to sign an executive order Saturday that will direct his Commerce Department and the U.S. Trade Representative to perform a comprehensive study of the nation’s trade agreements to determine whether America is being treated fairly by its trading partners and the 164-nation World Trade Organization.

It’s one of two executive orders the president will sign at a shovel factory in Pennsylvania’s Cumberland County, the kind of place that propelled his surprise victory.

Rally in Pennsylvania 

The last week has been a frenzy of activity at the White House as Trump and his team have tried to rack up accomplishments and make good on campaign promises before reaching the symbolic 100-day mark. In addition to the visit to the Ames tool factory, which has been manufacturing shovels since 1774, the president will hold one of his signature campaign rallies in Harrisburg to cap the occasion.

 

It’s a return to fundamentals for a president who has, in recent days, sounded wistful reflecting on his term so far.

 

Earlier this week, Trump announced his intention to work to renegotiate the North American Free Trade Agreement. He also said he would begin renegotiating a free trade deal with South Korea, with which the U.S. has a significant trade deficit.

Trade discussed every day

 

“There isn’t a day that goes by that the president doesn’t discuss some aspect of trade,” Commerce Secretary Wilbur Ross said at the White House Friday.

 

The executive orders signed Saturday will mark Trump’s 31st and 32nd since taking office, the most of any president in his first 100 days since World War II. It’s a jarring disconnect from Trump’s rhetoric during the campaign, when he railed against his predecessor’s use of the tool, which has the benefit of not needing congressional sign-off.

The more significant of the two orders will give the Commerce Department and the U.S. Trade Representative 180 days to identify violations and abuses under the country’s trade agreements and recommend solutions.

World Trade Organization outdated 

Ross said the WTO, the Geneva-based arbiter of world trade rules, is bureaucratic and outdated and needs an overhaul. Ross downplayed the possibility that the United States would consider leaving the organization but didn’t rule it out. 

“As any multilateral organization, there’s always the potential for modifying the rules,” he said.

 

The administration argues that unfair competition with China and other trade partners has wiped out millions of U.S. factory jobs. Ross said dissatisfaction with trade policy is one reason voters turned to Trump.

 

“They’re fed up with having their jobs go offshore. They’re fed up with some of the destructive practices,” he said. “So in effect, the country said in this last election: It’s about time to fix these things. And the president heard that message.”

 

Trump, who campaigned on a vow to crack down on China and other trading partners, has announced several other moves on trade in recent weeks. He ordered the Commerce Department to study the causes of the United States’ massive trade deficit in goods, $734 billion last year, $347 billion with China alone. The administration is also imposing duties on Canadian softwood timber and is investigating whether steel and aluminum imports pose a threat to national security.

 

Ross said Friday that the WTO is too narrowly focused on limiting traditional tariffs — taxes on imports — and does little to counter less conventional barriers to trade or to police violations of intellectual property rights.

 

Trump has pushed a model of “reciprocal trade” agreements in which the U.S. would raise or lower tariffs on a country’s imports depending on how that country treats the U.S.