Home /
Archive for: July 2017 - DIGEST UKRAINE

Month: July 2017

США запровадили санкції проти президента Венесуели Ніколаса Мадуро. Про це 31 липня повідомили в американському Міністерстві фінансів.

Санкції передбачають замороження активів Мадуро і заборону американським громадянам мати з ним справи.

«Вчорашні нелегальні вибори підтвердили, що Мадуро є диктатором, який зневажає народ Венесуели», – зазначив міністр фінансів США Стівен Мнучин.

Раніше Вашингтон пообіцяв посилити обмежувальні заходи проти венесуельських посадовців після проведення там виборів до Конституційної асамблеї, проти яких виступала опозиція.

Голосування 30 липня відбулися на тлі насильства, під час протестів у Венесуелі загинули щонайменше 10 людей. Опозиція закликала продовжити антиурядові виступи 31 липня.

Виборча комісія заявила про активність виборців на рівні 41,5%. Проте представники опозиції заявили, що явка завищена щонайменше вдвічі.

Нова конституційна асамблея отримає повноваження змінювати конституцію і розпускати конгрес, який контролюють противники чинного президента Венесуели Ніколаса Мадуро. Він заявляє, що асамблея – єдиний шлях до відновлення порядку в країні.

Опозиційні партії закликали до бойкоту виборів, заявляючи, що створення асамблеї дозволить президентові розпустити Конгрес, відкласти вибори і переписати виборче законодавство для концентрації влади в своїх руках.

Упродовж місяців протестів загинули 120 людей.

Опозиція Венесуели закликала до подальших протестів і до масової акції в Каракасі 2 серпня, коли має відбутися перше зібрання асамблеї.

Президент США Дональд Трамп вирішив звільнити Ентоні Скарамуччі з посади директора по зв’язках з громадськістю Білого дому.

«Ентоні Скарамуччі залишить свою посаду директора зі зв’язків з громадськістю Білого дому. Скарамуччі вважає, що краще за все дати можливість новому начальнику апарату Джону Келлі почати все з початку і дати йому можливість створити власну команду», – мовиться у заяві Білого дому.

Раніше New York Times повідомила про плани відставки Скарамуччі, пославшись на джерела. Повідомлення про відставку Скарамуччі з’явилося за кілька годин після того, як Трамп привів до присяги нового начальника апарату Білого дому Джона Келлі.

Видання Politico повідомляє, що звільнення Ентоні Скарамуччі відбулося на прохання Джона Келлі. Скарамуччі пробув на посаді директора всього 10 днів.

Минулого тижня Скарамуччі розкритикував чиновників адміністрації Трампа, у тому числі на колишнього керівника апарату Білого дому Рейнса Прібуса, який потім пішов у відставку і був замінений Келлі.

Україна занепокоєна зростанням політичного протистояння і насильства у Венесуелі після суперечливих виборів до асамблеї, яка отримає повноваження змінювати конституцію країни.

«Ми рішуче засуджуємо спроби уряду Венесуели узурпувати владу, порушуючи основні демократичні права і свободи своїх громадян, включаючи право на мирні зібрання та вільне волевиявлення. Це вже не вперше, коли Венесуела демонструє неповагу до демократичних норм і принципів міжнародного права. Свого часу, Венесуела не підтримала суверенітет та територіальну цілісність України під час голосування важливих для України та всього цивілізованого світу Резолюцій ГА ООН», – мовиться у заяві МЗС України, опублікованому ввечері 31 липня.

Раніше у понеділок Європейський союз висловив занепокоєння щодо майбутнього демократії у Венесуелі.

Вибори 30 липня відбулися на тлі насильства, під час протестів у Венесуелі загинули щонайменше 10 людей. Опозиція закликала продовжити антиурядові виступи 31 липня.

Виборча комісія заявила про активність виборців на рівні 41,5%. Проте представники опозиції заявили, що явка завищена щонайменше вдвічі.

Нова конституційна асамблея отримає повноваження змінювати конституцію і розпускати конгрес, який контролюють противники чинного президента Венесуели Ніколаса Мадуро. Він заявляє, що асамблея – єдиний шлях до відновлення порядку в країні.

Опозиційні партії закликали до бойкоту виборів, заявляючи, що створення асамблеї дозволить президентові розпустити Конгрес, відкласти вибори і переписати виборче законодавство для концентрації влади в своїх руках.

Упродовж місяців протестів загинули 120 людей.

Опозиція Венесуели закликала до подальших протестів і до масової акції в Каракасі 2 серпня, коли має відбутися перше зібрання асамблеї.

The U.S. said Monday that for the first time it will sell coal to Ukraine, easing its reliance on Russia and Moscow-back separatists in eastern Ukraine to meet its energy needs.

The accord calls for Xcoal Energy & Resources in the eastern state of Pennsylvania to ship 700,000 tons of thermal coal by the end of the year to Ukraine’s state-owned energy firm Centrenergo to help it heat homes and businesses in the coming winter months. The first shipment, at a cost of $113 a metric ton, is expected to leave the U.S. port of Baltimore in August.

U.S. Energy Secretary Rick Perry said the transaction was “crucial to the path forward to achieve energy dominance” for the United States. President Donald Trump has vowed to bring back the country’s coal industry, which has lost thousands of jobs as the U.S. has turned sharply toward use of cleaner and cheaper forms of energy, chiefly natural gas, even as demand for coal has risen in Europe and Asia.

Ukraine has struggled to meet its energy needs since March, when it cut off coal deliveries from the eastern part of its country controlled by Russian-backed separatists fighting the Kyiv government for control of the industrialized sector. Ukraine has called for a complete ban on coal imports from Russia, which Kyiv and Western countries have accused of supporting the rebellion in eastern Ukraine that has claimed 10,000 lives in the last three years.

Speaking at the U.S. embassy in Kyiv, Xcoal president Ernie Thrasher called the deal “historic” and said the company was “committed to serving Ukraine’s needs.”

Військовослужбовець Національної гвардії скоїв самогубство в зоні бойових дій на сході України, повідомляє прес-служби Нацгвардії.

За повідомленням, це сталося пізно ввечері 30 липня, боєць служив у військовій частині, що дислокується в Запоріжжі, а на момент інциденту перебував у зоні конфлікту на Донбасі.

«За словами товаришів по службі, військовослужбовець мав спокійний характер, ніяких конфліктів з родичами або колегами у нього не було. Попередня версія – самогубство», – заявляють у прес-службі Нацгвардії.

Триває розслідування.

Один український військовослужбовець був поранений, двоє травмовані внаслідок бойових дій на сході України, повідомляє штаб української воєнної операції.

Дані наведені станом на 18:00 31 липня. За повідомленням, військові були поранені у Новотошківці на Луганщині.

Українські військові заявляють, що бойовики мінімізують кількість денних обстрілів, зате активізуються ввечері.

«Від півночі і до 18 години зафіксовано три випадки порушення перемир’я. Близько першої ночі зі стрілецької зброї злочинці відкривали вогонь по українських укріпленнях поблизу Попасної та Новоолександрівки, що на Луганському напрямку. Вогнем у відповідь наші військові примусили ворога до тиші. А о 12:45 бандформування вдарили з гранатометів і стрілецької зброї по опорному пункту сил АТО у Новотошківському. Внаслідок цього обстрілу один український захисник був поранений, двоє інших отримали бойові травми», – йдеться в повідомленні.

В угрупованнях «ДНР» і «ЛНР» звинувачують Збройні сили України в обстрілах. Про поранених чи загиблих не повідомляють.

Про припинення вогню на лінії контакту домовлялися вже багато разів, востаннє наразі від 24 червня на час жнив – до 31 серпня. Досі жодного разу режим припинення вогню не втримувався. При цьому сторони щоразу заперечують свою вину в порушеннях і звинувачують у провокаціях іншу сторону.

Поранений під час військових навчань криворізький оператор В’ячеслав Волк, який перебуває в Дніпропетровській обласній лікарні імені Мечникова в тяжкому стані, почав самостійно дихати. Про це Радіо Свобода 31 липня повідомила його дружина Інна Волк.

За її даними, поранений чоловік почав дихати самостійно, однак обстеження показало, що одна із легень все ще не працює.

Як повідомила дружина, в понеділок, після огляду її чоловіка лікарем ізраїльської клініки «Шиба», стало відомо про можливе продовження його лікування в Ізраїлі.

За її інформацією, точна вартість лікування стане відома за 7-10 днів після консиліуму ізраїльських лікарів у клініці «Шиба». За попередніми даними, воно обійдеться приблизно в 200 тисяч доларів США.

«Лікар прилітав оцінити стан В’ячеслава: чи може він витримати переліт. Він його оглянув, попросив усі аналізи й виписки, щоб іще раз вивчити в Ізраїлі. Його висновок: Славік витримає, можна летіти. В Ізраїлі йому пропонують операцію й реабілітацію. Сума дуже велика для нас, сподіваємось на допомогу друзів, людей, можливо, Міністерство оборони якось допоможе. Від них була заява, але далі – нічого. Жодної копійки. Все своїми силами, силами друзів і рідних», – сказала Інна Волк.

Раніше журналісти Кривого Рогу ініціювали відкрите звернення до Міністерства оборони, де вимагають взяти «на повне забезпечення лікування та реабілітацію» оператора інформаційного каналу «Перший Криворізький» В’ячеслава Волка, який зазнав важкого вогнепального поранення в ході військових навчань. 

Після звернення міністр оборони України Степан Полторак написав у Facebook, що «начальнику Департаменту медичного забезпечення Міністерства оборони України поставлене завдання терміново вивчити питання щодо надання допомоги в лікуванні й забезпеченні ліками». 

6 липня в поліції Кривого Рогу повідомили, що під час навчань ЗСУ був поранений представник ЗМІ. В Оперативному командуванні «Схід» Збройних Сил України підтвердили, що інцидент стався в четвер під час командно-штабних навчань з територіальної оборони у Саксаганській районній раді. За даними військових, постріл з пістолета зробив учасник навчань, волонтер-інструктор, коли демонстрував журналістам, як затримують порушників.

За даними з поліції, в діях 43-річного затриманого вбачають відразу два злочини: необережне тяжке тілесне ушкодження (стаття 128) й незаконне поводження зі зброєю (стаття 263 Кримінального кодексу України).

Поранений оператор у важкому стані був доправлений до лікарні.

 

Президент Венесуели Ніколас Мадуро привітав вибори нвої Конституційної асамблеї як «найбільший із будь коли поданих голосів за революцію». З такими коментарями Мадуро виступив перед сотнями прихильників у столиці країни Каракасі після того, як виборча комісія оголосила про явку на рівні 41,5%.

Опозиціонери заявляють, що явка завищена щонайменше вдвічі.

Вибори 30 липня відбулися на тлі насильства, під час протестів у Країні загинули щонайменше 10 людей. Опозиція закликала продовжити антиурядові виступи 31 липня.

Опозиційні партії закликали до бойкоту виборів, заявивши, що створення Конституційної асамблеї дозволить Мадуро розпустити контрольований опозицією парламент, перенести майбутні вибори та переписати виборчі правила для зміцнення президентської влади.

За кілька місяців протестів у Венесуелі загинули близько 120 людей.

Посол США в ООН Ніккі Гейлі 30 липня написала у мережі Twitter, що організовані владою Венесуели вибори були «шахрайством» та «кроком до диктатури». Президент США Дональд Трамп пообіцяв застосувати широкі економічні санкції проти Каракаса.

Посол США в ООН Ніккі Гейлі заявляє, що не бачить сенсу в позачерговому засіданні Ради безпеки з приводу останнього запуску Північною Кореєю міжконтинентальної балістичної ракети.

Як сказала посол 30 липня, ще одна слабка резолюція Ради буде «гіршою, ніж ніщо» з огляду на неодноразові порушення Пхеньяном попеередніх санкцій ООН щодо ядерних та балістичних ракетних програм.

«Немає сенсу проводити надзвичайну сесію, якщо вона не матиме жодного наслідку. Фактично це гірше, ніж нічого, оскільки надсилає повідомлення північнокорейському диктатору, що міжнародна спільнота не бажає серйозно засуджувати його», – вказала Ніккі Гейлі.

28 липня КНДР здійснила черговий тестовий запуск міжконтинентальної балістичної ракети і заявила, що тепер її ракети з ядерною зброєю здатні досягати материкової частини Сполучених Штатів.

Поточні рішення ООН забороняють Північній Кореї розробляти будь-які балістичні ракети та ядерні технології, але країна продовжує реалізовувати свої військові програми.

Тим часом прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що 31 липня він і президент США Дональд Трамп у телефонній розмові погодилися вжити подальших заходів проти Північної Кореї, але не повідомив, про які саме заходи йдеться.

У зоні бойових дій на Донбасі 30 липня зазнали поранень четверо українських військових, повідомляє штаб української воєнної операції. За цими даними, підтримувані Росією бойовики здійснили 26 обстрілів позицій Збройних сил України.

«Найбільш гаряче наприкінці доби було на Луганському напрямку», – вказують українські військові. «На більшість обстрілів противника сили АТО відповідали щільним вогнем», – ідеться в ранковому зведенні.

В угрупованнях «ДНР» та «ЛНР» твердять, що увечері 30 липня Збройні сили України пішли в наступ на контрольовані сепаратистами населені пункти. Бойовики звинувачують українських військових в обстрілах околиць Горлівки та Донецька.

Про припинення вогню на лінії контакту домовлялися вже багато разів, востаннє наразі від 24 червня на час жнив – до 31 серпня. Досі жодного разу режим припинення вогню не втримувався. При цьому сторони щоразу заперечують свою вину в порушеннях і звинувачують у провокаціях іншу сторону.

У Дніпрі 30 липня помер 28-річний військовий Юрій Тищенко, який зазнав травми 20 липня на полігоні в селищі міського типу Черкаське. Про це повідомила радниця голови Дніпропетровської облдержадміністрації Тетяна Губа.

20 липня на Дніпропетровщині на військовому полігоні травмувалися восьмеро бійців. Як зазначили в прес-службі Оперативного командування «Схід» Збройних сил України, інцидент стався під час проведення змагань.

Прокуратура веде провадження за фактом цього інциденту за статтею 414 Кримінального кодексу України (порушення правил поводження з вибуховими речовинами). Як розповів військовий прокурор Сергій Коцюба, інцидент стався через детонуючий шнур, який намотався на гусеницю одного з танків.

«На гусеницю одного з танків намотався детонуючий шнур, котрий використовується інженерними службами для того, щоб робити проходи в мінних полях, використовується для військових навчань тощо. Військовослужбовці зупинились. Не знаючи, що це таке, бо вони не інженери, не сапери, почали його знімати з гусениці, і в цей момент стався вибух. Ми зараз з’ясовуємо, чому цей шнур там залишився», – сказав військовий прокурор.

Бойовики підтримуваного Росією незаконного сепаратистського збройного угруповання «ЛНР», визнаного в Україні терористичним, після катувань звільнили блогерку з Луганська з вадою слуху Людмилу Сурженко, яку вони затримали ще 13 липня, повідомили заступник голови Луганської обладміністрації Юрій Клименко і народний депутат Ірина Геращенко.

За їхніми даними, Сурженко відпустили в суботу, їй вдалося перейти лінію розмежування з окупованої частини Луганщини на вільну на КПВВ у Станиці Луганській, і тепер вона перебуває в лікарні під спостереженням лікарів.

Зокрема, написав Клименко, бойовики чинили на Сурженко тиск, у тому числі фізичний – пошкодили плоскогубцями палець на руці, – з метою домогтися від неї запису на відео її «признання в роботі на українські спецслужби». Затримали ж її через те, що вона, перетинаючи лінію розмежування 13 липня в бік окупованих територій, не виконала команди бойовиків, якої не почула – в її слуховому апараті на той час не працювали акумулятори

Після визволення Людмила Сурженко повернулася у важкому психологічному стані, їй надали необхідну медичну допомогу, а обласна влада надає й іншу необхідну допомогу, додав Юрій Клименко.

«Очевидно, що терористи продовжують практику протиправного затримання людей, фізичного та психологічного тиску на них… Підготовлені звернення до міжнародних організацій та судових інстанцій з приводу кричущого порушення прав людини! Черговий матеріал для Гаазького трибуналу», – додав посадовець у фейсбуці.

Ірина Геращенко, що є представником України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи і опікується питаннями визволення заручників і незаконно утримуваних осіб, теж підтвердила ці дані. За її словами, питання про долю Сурженко порушували на попередній зустрічі групи в білоруському Мінську, і бойовики «традиційно відповідали, що їм нічого не відомо про затримання жінки».

А той факт, що Сурженко катували, вже в понеділок обов’язково стане предметом твердої розмови під час скайп-конференції щодо заручників, яку має провести гуманітарна підгрупа, додала Геращенко.

«Усі факти катування українців бойовиками мають бути засуджені як українськими, так і міжнародними судами. Я сподіваюся, що за фактом незаконного утримання і катування пані Сурженко бойовиками вже порушено кримінальну справу проти контрольованих Росією бойовиків», – додала вона у фейсбуці.

Під час згаданої попередньої зустрічі в Мінську, що відбулася 19 липня, через кілька днів після зникнення Людмили Сурженко на блокпості бойовиків, за словами Ірини Геращенко, бойовики заявляли, що «перевіряють інформацію» про утримання ними блогерки.

Речник Міністерства оборони України з питань української антитерористичної операції проти спільних гібридних російсько-сепаратистських військ на окупованій частині Донбасу полковник Андрій Лисенко повідомив уточнені дані про втрати українських сил за минулу добу: внаслідок бойових дій один український військовий загинув, дев’ять бійців були поранені; раніше повідомляли про сім поранених.

За словами речника, основних втрат (а саме один загиблий і восьмеро поранених військових) сили АТО зазнали у Красногорівці поблизу окупованого Донецька під час мінометного обстрілу. Ще одного українського військового було поранено під час обстрілу ворогом українських позицій у Широкині неподалік Маріуполя.

Раніше повідомляли про загибель одного і поранення шести українських військових унаслідок обстрілу у Красногорівці, що неподалік окупованого Донецька, який стався ще в суботу вранці.

Речник також підтвердив дані про 14 обстрілів із боку противника протягом суботи: три з них сталися на луганському напрямку, вісім на донецькому і три на маріупольському – серед цих останніх і згадані обстріли біля Красногорівки і Широкина.

Раніше військові нагадували, що на обстріли з боку бойовиків українські бійці відкривали щільний вогонь у відповідь, твердо примушуючи противника дотримуватися режиму тиші. «Хоча українська сторона суворо дотримується перемир’я, майже на кожен обстріл бойовиків від наших бійців йде асиметрична відповідь. Кожен український загиблий і поранений буде дорого коштувати ворогові», – наголошували в повідомленні прес-центру штабу АТО.

У підтримуваних Росією незаконних сепаратистських збройних угрупованнях «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, ще вранці заявляли про порушення режиму припинення вогню з боку українських військ – донецькі бойовики нарахували за суботу 54 такі порушення, луганські 4. Про свої втрати вони нічого не повідомили.

Про припинення вогню на лінії контакту, що є вимогою відразу кількох мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині сходу України, домовлялися вже багато разів – востаннє наразі від 24 червня на час жнив, до 31 серпня, що назвали «хлібним перемир’ям». Та обстріли тривають. Так само досі режим припинення вогню не втримувався жодного разу. При цьому сторони щоразу заперечують свою вину в порушеннях і звинувачують у провокаціях іншу сторону.

Поліція в Німеччині виключила терористичні мотиви стрілянини в дискотеці в місті Констанці на півдні країни, внаслідок якої загинули дві людини і чотири були поранені.

Як сказав речник поліції Констанца Фріц Бецікофер, розслідування ще триває, але події, що сталися в дискотеці ввечері в суботу напередодні стрілянини, вже стали ясніші, і це дає можливість виключити підозру щодо тероризму.

За даними поліції, 34-річний нападник, що став одним із загиблих, був громадянином Іраку, що вже тривалий час жив у Німеччині і не був шукачем притулку.

За повідомленнями, нападник відкрив у ніч на неділю вогонь у дискотеці і вбив одну людину і важко поранив іще трьох, перш ніж його самого смертельно поранила поліція на виході з нічного клубу, і він теж помер у лікарні. Також у перестрілці нападника з поліцією поранений один поліцейський.

Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України повідомив, що, за інформацією поліції Констанца, серед потерпілих унаслідок стрілянини громадян України немає.

Попередній напад у Німеччині стався у п’ятницю на півночі країни – тоді 28-річний мігрант із ножем убив одну людину і ще шість поранив у місті Гамбурзі. За даними поліції, той нападник іще до інциденту мав ознаки ісламської радикалізації, але не був екстремістом.

У Грузії почалися масштабні навчання союзу НАТО Noble Partner 2017. У них беруть участь 2 тисячі 800 військовослужбовців із загалом восьми країн, зокрема й України. Серед них і понад 1 тисячу 400 американців чи 30 українців.

Навчання відбуваються на військовій базі Вазіані неподалік Тбілісі, що раніше була російською, і завершаться 12 серпня. На урочистій церемонії на військовому летовищі Вазіані їх відкрив президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі.

До навчань залучають до 500 одиниць бронетехніки, зокрема й американської й німецької, яку доставили морем.

Це вже треті такі навчання з серії Noble Partner. Цього року їх відвідає і віце-президент США Майкл Пенс, який прибуде до Грузії з дводенним візитом у понеділок.

За повідомленнями, нинішні навчання у Грузії є однією зі складових значно масштабніших навчань, що починаються нині у країнах Східної Європи і Причорномор’я з участю загалом 50 тисяч військовослужбовців.

Союз НАТО, його члени і країни-партнери останнім часом змушені нарощувати свою обороноздатність через дедалі агресивніші дії Росії.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій попередила, що протягом неділі в окремих областях України очікуються сильні дощі, грози і шквали.

На території України, крім західної частини, зокрема в Києві і Київській області, прогнозують пориви вітру у 15–20 м/с, на Лівобережжі місцями грози, мовиться в попередженні.

Негода ж попередніх двох днів, п’ятниці й суботи, призвела, зокрема, до знеструмлення 339 населених пунктів у 8 областях: внаслідок ускладнення погодних умов (дощ, гроза, пориви вітру) спрацювали системи захисту ліній електропередач. Станом на 7-у годину неділі аварійно-відновлювальні бригади обленерго відновили електропостачання у 279 населених пунктах.

Залишаються знеструмленими 60 населених пунктів, а саме: 13 у Київській області, 12 у Житомирській, 10 у Донецькій, 10 у Луганській, 7 у Черкаській, 4 в Полтавській і 4 в Харківській, мовиться в повідомленні.

Протягом липня Україною часто проходять зливи, грози, стаються сильні пориви вітру, що спричиняють знеструмлення населених пунктів, ламають дерева, пошкоджують покрівлі тощо.

У місті Констанці на півдні Німеччини дві людини загинули і ще чотири поранені, повідомила поліція.

Як мовиться в повідомленні, вогонь відкрив у дискотеці 34-річний нападник, убив одну людину і важко поранив іще трьох, перш ніж його самого смертельно поранила поліція на виході з нічного клубу, і він теж помер у лікарні. Також у перестрілці нападника з поліцією поранений один поліцейський.

За словами поліції, наразі не ясно, чи нападник діяв наодинці, в місті розмістили загони спецпризначенців.

Мотиви нападу ще не відомі.

Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України повідомив, що, за інформацією поліції Констанца, серед потерпілих унаслідок стрілянини громадян України немає.

Попередній напад у Німеччині стався у п’ятницю на півночі країни – тоді 28-річний мігрант із ножем убив одну людину і ще шість поранив у місті Гамбурзі. За даними поліції, той нападник іще до нападу мав ознаки ісламської радикалізації, але не був екстремістом.

The crocodile industry in Australia’s Northern Territory, a new report says, is worth more than four times the previous estimate of US $80 million. Officials hope the findings will give poorer aboriginal communities the chance to develop crocodile farming industries.

The saltwater creature is the world’s largest reptile. In Australia, they were once hunted to the brink of extinction, mainly for their skins, which were used to make durable leather goods and clothes.

They have been a protected species since the early 1970s, and their numbers in Australia’s tropical north have soared.

Economic opportunities

The Northern Territory regional government now sees economic opportunities for indigenous communities, where officials want to see an expansion of crocodile egg collection programs.

The eggs would help to stock crocodile farms owned by aboriginal groups, or traditional owners of land, which would supply reptile skins to big fashion houses including Louis Vuitton and Gucci, as well as supplying crocodile meat.

“We are looking at direct investments into rangers to make sure that we see on country a growth in the crocodile industry, so the harvesting of eggs, the growing of the crocodile locally and remotely, which is a very important and valuable use of traditional country done by traditional owners,” said Michael Gunner, the Northern Territory’s chief minister.

Hunting for sport?

An independent Australian MP, Bob Katter, has said that as crocodile numbers increase, so does the threat to people. He believes big game trophy hunters should be allowed to shoot them for sport. Katter has argued that crocodile safaris would boost the incomes of indigenous communities.

While the Northern Territory government supports crocodile safaris, the final decision rests with Australia’s federal government, which has refused to allow them. Conservationists have insisted that the shooting of iconic animals for profit in Australia is abhorrent and should never be allowed.

У прес-центрі штабу української антитерористичної операції проти спільних гібридних російсько-сепаратистських військ на окупованій частині Донбасу повідомили, що ситуація на фронті загострилась, протягом дня станом на 18-у годину один військовослужбовець Збройних сил України загинув, шість зазнали поранень різного ступеня тяжкості.

Це сталося внаслідок обстрілу біля Красногорівки на маріупольському напрямку, неподалік окупованого Донецька, що останнім часом ставала місцем запеклих боїв. Як мовиться в повідомленні, там близько 8-ї години позиції українських військ обстріляли з мінометів калібру 120 міліметрів, і три міни лягли неподалік українського опорного пункту, що призвело до втрат.

Крім того, ще один із загалом двох обстрілів цього дня, з гранатометів, був зафіксований біля Новотошківського на Луганщині.

«Хоча українська сторона суворо дотримується перемир’я, майже на кожен обстріл бойовиків від наших бійців йде асиметрична відповідь. Кожен український загиблий і поранений буде дорого коштувати ворогові», – мовиться в повідомленні прес-центру штабу АТО.

У підтримуваних Росією незаконних сепаратистських збройних угрупованнях «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, не наводили своїх заяв про становище на фронті протягом п’ятниці.

Про припинення вогню на лінії контакту, що є вимогою відразу кількох мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині сходу України, домовлялися вже багато разів – востаннє наразі від 24 червня на час жнив, до 31 серпня, що назвали «хлібним перемир’ям». Та обстріли тривають. Так само досі режим припинення вогню не втримувався жодного разу. При цьому сторони щоразу заперечують свою вину в порушеннях і звинувачують у провокаціях іншу сторону.

Служба безпеки України заявила, що після обшуку в житловому приміщенні заступника міністра внутрішніх справ України Вадима Трояна інформація про його можливу причетність до протиправної діяльності виявилася недостовірною і не підтвердилася.

Таким чином, Троян не є підозрюваною особою у справі про підозру у вимаганні коштів із керівника суб’єкта підприємницької діяльності, мовиться в повідомленні.

У рамках проведення слідчих дій правоохоронці отримали інформацію про ймовірну участь у цих протиправних діяннях Вадима Трояна; незважаючи на статус особи, було ухвалене рішення провести обшук у його житловому приміщенні, що свідчить про рівність усіх перед законом, наголосили в СБУ.

Трьом затриманим у цій справі особами обраний запобіжний захід, слідство щодо них триває, додали в СБУ.

У п’ятницю Генеральна прокуратура України повідомила, що спільно з СБУ затримала «заступника керівника однієї із громадських організацій та громадянина України, які, діючи у змові спільно з помічником посадової особи Міністерства внутрішніх справ України, вимагали від представника одного із підприємств грошові кошти на загальну суму понад 1,5 мільйона гривень». «Зазначені зловмисники з метою одержання неправомірної вигоди, заздалегідь розподіливши злочинні ролі, реалізуючи спільний злочинний план, із застосуванням погроз життю та здоров’ю представникові суб’єкту господарювання, вимагали та одержали від нього частину неправомірної вигоди в сумі 785 тисяч гривень», – мовилося в повідомленні.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко до цього додав у п’ятницю, що йшлося про затримання заступника керівника громадської організації «Цивільний корпус «Азов» на прізвище Бржезинський, помічника заступника міністра внутрішніх справ на прізвище Іваштенко і ще одного громадянина, названого лише за ініціалом Ш. Вони, за словами Луценка, підозрюються в систематичному вимаганні з погрозою життю та здоров’ю від представника одного з підприємств коштів на загальну суму понад 1,5 мільйона гривень. «Усім трьом зловмисникам оголошено підозру та обрані запобіжні заходи. Продовжуються слідчі дії для встановлення повного складу осіб, що отримували неправомірну вигоду», – повідомив він.

Як додав генппрокурор, за даними негласних слідчо-розшукових дій, 785 тисяч гривень ці зловмисники розділили між собою та іншими особами. «У зв’язку з цим було проведено 13 обшуків, у тому числі в помешканні заступника голови МВС Трояна. Вказані кошти виявити не вдалося», – наголосив Луценко.

У коментарях із приводу фотографії, що поширюється соцмережами, як виглядає, з помешкання Трояна, де він, як виглядає, у присутності інших правоохоронців підписує якісь папери, а на столі лежить чорний пластиковий пакет із невідомим вмістом, Луценко додав: під час обшуку були вилучені 60 тисяч гривень, але номери банкнот не збігаються з тими, які отримали вимагачі. «У кожного вдома є кошти», – зауважив генпрокурор.

Перед цим у п’ятницю так само в соцмережах без вказівки на джерело поширювали повідомлення, ніби зі згаданих 785 тисяч гривень 300 тисяч отримав Троян; деякі засоби інформації також стверджували, нібито Трояна затримали за отримання хабара на суму у 2 мільйони гривень. Сам Троян і прес-служба МВС тоді ж спростували повідомлення, що «Трояна спіймали на хабарі у 2 мільйони гривень».