Home /
Archive for: September 2017 - DIGEST UKRAINE

Month: September 2017

Станом на 20:00 30 вересня 2017 року на арсеналі поблизу Калинівки Вінницької області відкритих осередків горіння немає, спостерігається поодинока детонація боєприпасів. Про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

До газопостачання знову підключені майже 12 тисяч абонентів.

«Піротехніками ДСНС продовжується виконання заявок від населення щодо виявлення підозрілих предметів. Усього з початку виконання робіт отримано 288 заявок, з них виконано – 280», – вказують рятувальники.

Пожежа і вибухи на складах боєприпасів біля Калинівки почалися ввечері 26 вересня. Через це з Калинівки і прилеглих сіл евакуювали понад 30 тисяч людей, були травмовані дві людини, яких шпиталізували до медичних закладів. Пожежу цього разу, на відміну від попередніх таких інцидентів, швидко локалізували і погасили, і вже на вечір 28 вересня майже всі евакуйовані змогли повернутися додому.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що в ГПУ не виключають можливості диверсії як причини пожежі і вибухів боєприпасів на арсеналі, зокрема, можливості того, що там був закладений детонатор.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що кошти, 100 мільйонів гривень, які надав уряд на подолання наслідків вибухів, будуть доступні з 1 жовтня на фінансування ліквідації наслідків надзвичайної ситуації: відновлення пошкоджених об’єктів, житлових будинків, шкіл, інфраструктури.

Військова прокуратура Центрального регіону України розслідує справу про вибухи за статтею «диверсія».

Чиновники в іспанському регіоні Каталонія намагаються провести референдум про незалежність, який Мадрид назвав «знущанням з демократії».

Міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс заявив, що референдум 30 вересня є неконституційним і що такі референдуми стали «інструментом вибору диктаторів».

Раніше влада Іспанії закрила систему електронного голосування в регіоні, а силовики конфіскували велику кількість паперових бюлетенів.

Через цей опір Мадрида голова сепаратистської Каталонської національної асамблеї Йорді Санчес заявив, що здобуття 1 мільйона голосів за незалежність буде «видатним успіхом».

Близько 5,3 мільйона людей у Каталонії мають право голосу, проте багато хто з противників незалежності заявив, що бойкотуватиме референдум.

Останніми днями центральна влада конфіскувала щонайменше 12 мільйонів паперових виборчих бюлетенів та мільйони плакатів та листівки про незалежність. Мадрид також заблокував кілька веб-сайтів із пропагандою ідей незалежності.

Понад 4 тисячі іспанських правоохоронців були відправлені до Каталонії, щоб закрити дільниці. У Мадриді 30 вересня відбулася масова акція, учасники якої вважають Каталонію невід’ємною частиною Іспанії.

У зоні бойових дій на Донбасі з початку доби 30 вересня бойових травм та поранень зазнали троє українських військових, повідомляє штаб української воєнної операції. Усі ці втрати сталися на підступах до Донецька.

За даними штабу, двоє бійців зазнали бойових травм на південно-східних околицях Авдіївки, коли підтримувані Росією бойовики відкрили вогонь з різних видів гранатометів і стрілецької зброї. Ще один боєць зазнав поранення внаслідок обстрілу поблизу Пісків.

Також зберігалося напруження в кількох місцевостях на Приморському напрямку, ідеться у вечірньому зведенні.

В угрупованні «ДНР» удень 30 вересня заявили, що Збройні сили України за добу випустили по контрольованій сепаратистами території «понад 300 мін і снарядів» на Донецькому та Маріупольському напрямках.

В угрупованні «ЛНР» зранку 30 вересня звинуватили українських військових у дев’яти обстрілах – переважно уздовж Бахмутської траси.

Черговий режим припинення вогню, про який заявила 23 серпня Тристороння контактна група, мав почати діяти з 25 серпня, напередодні початку шкільного року, і стати постійним. Про перші його порушення сторони заявили вже через кілька хвилин після настання часу перемир’я.

Азербайджанська незалежна агенція новин «Туран» повідомила, що сподівається на закриття справ проти себе і оголосила про поновлення діяльності з 1 жовтня.

Агенція заявила, що її діяльність була припинена у вересні після того, як керівник «Турана» Мехман Алієв був затриманий у Баку 24 серпня за звинуваченнями в ухиленні від сплати податків та зловживанні владою. «Туран» назвав ці звинувачення «сфабрикованими» та «надуманими», арешт Алієва був засуджений західними урядами та правозахисними групами як політично мотивоване придушення незалежних ЗМІ.

12 вересня Алієв був звільнений з-під варти і переведений під домашній арешт, а влада Азербайджану через кілька днів поновила податкову справу щодо агентства.

У заяві, поширеній на своєму сайті 29 вересня, «Туран» дякує західним урядам та правозахисникам за підтримку та заявляє, що їхній протест після арешту Алієва змінив долю агенції. «Ми вважаємо, що сфабрикована кримінальна справа буде закрита. З цією вірою ми відновимо нашу роботу 1 жовтня», – йдеться в заяві.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон зустрівся з президентом Китаю Сі Цзінпінем та іншими офіційними особами 30 вересня для обговорення питань торгівлі, ядерної загрози Північної Кореї та майбутнього візиту до Китаю президента США Дональда Трампа.

Тіллерсон у зв’язку з ситуацією на Корейському півострові закликав до спокою, але відзначив, що Північна Корея повинна припинити свої ракетні випробування. Тіллерсон додав, що Сполучені Штати не визнають Північну Корею ядерною державою, але додав, що Вашингтон не має наміру повалити режим автократичного правителя Кіма Чен Ина.

США прагнуть, щоб Китай здійснив жорсткіші дії проти Північної Кореї у відповідь на випробування ядерної зброї та міжконтинентальних балістичних ракет.

28 вересня Китай оголосив, що всі північнокорейські компанії в Китаїзобов’язані припинити свою діяльність до початку січня. Винятком із цього правила будуть компанії, діяльність яких схвалена Комітетом із санкцій Ради безпеки ООН, йдеться, зокрема, про неприбуткові та некомерційні інфраструктурні проекти.

Цей наказ пов’язаний з останніми санкціями, схваленими 11 вересня Радою безпеки ООН у відповідь на випробування ракет та ядерної зброї в Північній Кореї.

Раніше Тіллерсон заявив, що його візит дає змогу оцінити прогрес, досягнутий між двома країнами після квітневої зустрічі Сі та Трампа у Флориді. Тоді сторони встановили 100-денний план подальших дискусій з питань торгівлі, що тривали до середини липня.

Перший офіційний візит Трампа до Китаю запланований на листопад.

Близько тисячі людей зібралися у столиці Киргизстану Бішкеку на мітингу, організованому активістами, які протестували проти зловживань під час виборчої кампанії, включаючи хабарництво та використання адмінресурсу.

Спочатку близько півтисячі протестувальників зібралися на центральній площі Бішкека, щоб взяти участь у мітингу «За чесні вибори», перш ніж до них приєдналися ще кілька сотень – і всі разом пройшли маршем шлях до Ботанічного саду міста.

Двоє членів Центральної виборчої комісії також взяли участь у мітингу, інформуючи людей про те, що їхній голос на майбутніх виборах є конфіденційним. Оскільки раніше, як повідомляється, стало відомо про тиск на держслужбовців і студентів, аби ті голосували за певного кандидата.

Киргизстан наразі перебуває посередині виборчої кампанії напередодні президентського голосування 15 жовтня. Наразі відомо про 12 кандидатів, але Соорнбай Єенбеков, кандидат від правлячої соціал-демократичної партії, який відмовився від посади прем’єр-міністра в серпні для участі у президентських виборах, та Омурбек Бабанов, бізнесмен, який також є колишнім прем’єр-міністром, розглядаються як основні претенденти на пост глави держави.

Чинному президенту Алмазбеку Атамбаєву, який перебуває на посаді з грудня 2011 року, конституційно заборонено виконувати обов’язки на другий термін.

Два попередніх президента були вигнані з посади після протестів у 2005 та 2010 роках.

Начальник управління інформаційної підтримки та координації поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Ігор Дузяк отримав від Тернопільської міської ради земельну ділянку вартістю 1 гривня. Така інформація міститься в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, повідомляє #Точно, проект Радіо Свобода.

5 вересня 2017 року поліцейський Ігор Дузяк офіційно набув права на отримання земельної ділянки площею 600 квадратних метрів від органу місцевого самоврядування.

Згідно зі щорічною декларацією, Ігор Дузяк володіє земельною ділянкою в селі Лозова (Тернопільська область) площею 800 квадратних метрів, квартирою площею 67 квадратних метрів на праві спільної сумісної власності у Тернополі, автомобілями ВАЗ 21063, ВАЗ 2108, а також Fiat Sedici.

Заробітна плата Ігоря Дузяка у 2016 році становила 127 тисяч гривень. Окрім цього, в структурах Національної поліції отримала платню і його дружина, що дорівнювала майже 113 тисячам гривень. 

An official survey released Saturday said that China’s factory activity expanded in September at the fastest pace in five years, as the country’s vital manufacturing sector stepped up production to meet strong demand.

The official manufacturing purchasing managers’ index rose to 52.4 in September, up from 51.7 in the previous month and the highest level since April 2012.

The report by the Federation of Logistics & Purchasing said production, new export orders and overall new orders grew at a faster pace for the month.

“The manufacturing sector continues to maintain a steady development trend and the pace is accelerating,” said Zhao Qinghe, senior statistician at the National Bureau of Statistics, which released the data. Zhao noted that the report found both domestic and global demand have improved.

However, in a separate report, the private Caixin/Markit manufacturing PMI slipped to 51.0 from 51.6, as factories reported that production and new orders expanded at slower rates last month.

Both indexes are based on a 100-point scale with 50 dividing expansion from contraction. But the federation’s report is focused more on large, state-owned enterprises while the Caixin survey is weighted to smaller, private companies.

Another official index covering non-manufacturing activity rebounded after two months of contraction, rising to 55.4 last month from 53.4 in August. That indicates momentum is picking up again in China’s service sector.

The reports come ahead of the ruling Communist Party’s twice-a-decade congress set for next month, where top leaders will be reshuffled and authorities will outline economic policies.

Earlier this month, rating agency Standard & Poor’s downgraded China’s credit rating on government borrowing, citing rising debt levels that raise financial risks and could drag on economic growth.

Nearly all U.S. taxpayers say American tax law, which runs tens of thousands of pages, is an incredibly complicated, annoying mess. And there is no agreement on how to fix the problem. Republicans recently outlined a new effort they say will be clearer, fairer and helpful to the economy. Critics say the Republican plan would cut taxes for the rich and increase the U.S. debt. VOA’s Jim Randle looks at how the system is supposed to work, and what critics say is wrong.

Сполучені Штати Америки заявили, що не визнають результатів референдуму про незалежність автономного курдського регіону на півночі Іраку, влаштованого 25 вересня.

Як заявив державний секретар США Рекс Тіллерсон, результатам референдуму бракує легітимності. Він також висловив підтримку «єдиному, федеративному, демократичному і квітучому Іракові».

Тіллерсон також закликав усі сторони, включно з сусідами Іраку, відкинути і односторонні дії, і використання сили.

Також 29 вересня президент Франції Емманюель Макрон запропонував допомогу в посередництві між центральним урядом у Багдаді і регіональною владою Іракського Курдистану. Він теж у телефонній розмові з прем’єр-міністром Іраку Хайдаром аль-Абаді закликав усі сторони уникати подальшої ескалації напруженості.

Уряд Іраку вимагає анулювати результати референдуму про незалежність Іракського Курдистану, на якому, як твердять курди, за незалежність проголосували майже 93 відсотки учасників, а явка склала понад 72 відсотки від усіх виборців. Багдад також відкидає будь-які переговори з курдами щодо заявлених результатів цього референдуму, яких вимагає влада курдської автономії.

У своїй позиції уряд Іраку спирається й на офіційне ополчення іракських шиїтів «Сили народної мобілізації». Його загони вже стоять неподалік територій на півночі Іраку, які контролюють курди, й заявляють, що лише чекають на наказ Багдада відновити конституційну владу уряду країни на будь-якій території. При цьому шиїти кажуть, що виступають не проти курдського народу, а лише проти тих, хто «влаштував референдум і розколов Ірак».

За Конституцією Іраку 2005 року, Ірак є федеративною державою, але єдиною автономною одиницею в ній є Курдистанський регіон.

Двоє чільних сенаторів США від обох провідних політичних партій попередили президента США, що Конгрес буде «енергійно наглядати» за тим, як він буде виконувати новий закон про санкції проти Росії, ухвалений попри його спротив.

Як заявили республіканець Джон МакКейн і демократ Бен Кардін у відкритому листі, Дональд Трамп зобов’язаний засвідчити на найвищому рівні, що будь-які намагання підірвати санкції США Вашингтон не потерпить.

Трамп, який постійно закликає до поліпшення відносин із Росією, критикував законопроект про санкції проти Москви, але неохоче підписав ухвалений Конгресом закон. Цей акт також передбачає законодавче врегулювання санкцій проти Ірану і Північної Кореї, які Трамп підтримує.

При цьому Трамп, підписавши закон, заявив, що Конгрес втрутився в повноваження президента, вимагаючи від нього дотримуватися санкцій і не знімати й не послаблювати їх без згоди Конгресу. Він також дав знати, що може виконувати закон не в повному обсязі.

Серед іншого, закон накладає обмеження на компанії, пов’язані з енергетичними проектами в Росії, і на банки, що фінансують такі проекти. Закон також вимагає від президента повідомляти Конгрес про намір змінювати санкції і залишає за законодавцями право блокувати такі пропоновані зміни.

І МакКейн, і Кардін давно відомі як гучні критики президента Росії Володимира Путіна і політики Кремля, і зовнішньої, і внутрішньої. МакКейн очолює впливовий комітет Сенату у справах силових структур, Кардін є чільним демократом у комітеті Сенату з закордонних відносин.

Сполучені Штати Америки різко скоротили чисельність дипломатичних працівників у своєму посольстві на Кубі після хвилі таємничих інцидентів зі здоров’ям американців, від яких потерпів 21 працівник.

Як повідомили в Державному департаменті США, посольство в Гавані залишається відкритим і надаватиме термінові послуги, але розгляд візових прохань і видача віз припиняються. Чисельність працівників скоротять приблизно на 60 відсотків, також вказано виїхати з Куби дипломатам, без яких посольство зможе працювати, і членам родин дипломатів.

Також буде видано попередження громадянам США уникати подорожей на Кубу.

За даними посадовців США, проблеми зі здоров’ям американських працівників посольства почалися приблизно рік тому, останній наразі випадок був наприкінці серпня. Нині в посольстві працюють слідчі зі США, зокрема й із Федерального бюро розслідувань, намагаючись встановити, що могло викликати шкоду здоров’ю – втрати слуху, запамороки, шум у вухах, біль у голові, втома чи й проблеми зі сприйняттям.

При цьому про такі труднощі не повідомляв жоден кубинський працівник посольства, хоча на схожі симптоми скаржився один канадський дипломат.

У Вашингтоні не висували Кубі публічних звинувачень у цьому, і те, що Куба допустила для вивчення ситуації працівників ФБР, вважають за ознаку, що уряд країни охочий допомогти.

США також не видворяли кубинських дипломатів, що вважають іще однією вказівкою, що Вашингтон, найімовірніше, не вважає Гавану відповідальною за створення інцидентів.

Але американські посадовці заявляють, що Куба таки відповідальна за захист іноземних дипломатів на своїй землі.

Як заявив державний секретар США Рекс Тіллерсон, чисельність працівників посольства США на Кубі буде скорочена доти, «доки уряд Куби не зможе забезпечити безпеку» американських дипломатів.

На Кубі ж у Міністерстві закордонних справ рішення США назвали поспішливим і заявили, що воно вплине на двосторонні відносини.

США і Куба відновили дипломатичні зв’язки 2015 року після понад п’яти десятиліть розриву. Відтоді на Кубі почало швидко зростати число туристів зі США.

Депутати міської ради Кам’янського Дніпропетровської області підтримали на сесії резолюцію мітингу з вимогами до одного з найбільших металургійних комбінатів України – Дніпровського металургійного (колишня «Дзержинка») – про зменшення викидів.

Текст резолюції учасників мітингу, який відбувся напередодні біля заводоуправління комбінату, зачитав секретар міської ради Олександр Залевський. Більшістю голосів депутати підтримали вимоги мітингувальників про зменшення забруднення міста підприємством.

Напередодні, 28 вересня, в Кам’янському біля заводоуправління Дніпровського металургійного комбінату відбулась акція протесту проти забруднення довкілля. Учасники підпалили автомобільні шини. Акція відбувалась під гаслом: «Ми не проти ДМК, ми за чисте повітря!».

За словами учасників, вони вимагають від підприємства здійснення екологічного аудиту виробничої діяльності задля оцінки її впливу на довкілля, зменшення викидів в атмосферу, оприлюднення акту останньої перевірки Державної екологічної інспекції України та приписів інспекції, відмови від експлуатації виробничих потужностей при несправних або відключених пилоочисних установках, спорудження нових газоочисних установок, посилення контролю якості повітря тощо.

Окрім того, учасники мітингу висловили також вимоги до міської влади, зокрема, зажадавши «звернутись до Міністерства екології України з вимогою здійснити невідкладну перевірку роботи металургійного комбінату».

Водночас на підприємстві офіційно заявили, що «всі газоочисні та інші природоохоронні установки ПАТ «ДМК» працюють на повну потужність, без збоїв і перерв», і реалізація екологічних програм триває.

«У реалізацію екологічних проектів металургійним комбінатом у 2015–2016 роках інвестовано 1 202,427 мільйонів гривень. Реалізація екопрограм була припинена тільки одного разу – в період гарячої консервації обладнання. Після запуску комбінату дію всіх екологічних проектів, у яких комбінат бере участь, відновлено», – мовиться в офіційній заяві з комбінату.

Дніпровський металургійний комбінат входить у шістку провідних металургійних комбінатів України за обсягами виробництва і реалізації металопродукції. У березні 2017 року він припиняв роботу через брак сировини та дефіцит обігових коштів. Зараз виробничий процес, за інформацією комбінату, відновлено.

За даними Міністерства екології та природних ресурсів, комбінат належить до числа найбільших забруднювачів довкілля в Україні, зокрема, до трійки найбільших забруднювачів води.

Щодо вибухів на арсеналі біля Балаклії в березні, то було встановлено переліт через кордон із Росії безпілотного апарата, який скинув заряди, що спричинили вибухи – генпрокурор

Посол США в Україні Марі Йованович заявила, що Сполучені Штати нададуть Україні понад 5 мільйонів доларів США в рамках нової допомоги в сфері кібербезпеки.

Як повідомляє прес-служба посольства, ці кошти будуть спрямовані на зміцнення здатності України запобігати, зменшувати вплив кібератак і реагувати на них. 

У Києві в ході двостороннього діалогу американська та українська сторони обговорили шляхи захисту критичної інфраструктури та військових систем, а також обмінялися поглядами щодо заходів для зміцнення довіри в сфері кібербезпеки в ОБСЄ. 

27 червня масштабна хакерська атака розпочалася в Україні, вона вразила комп’ютери уряду, банків, підприємств. Про кібератаки повідомили і в інших країнах.

Служба безпеки України 1 липня заявила про причетність російських спецслужб до атаки комп’ютерного вірусу Petya.A. За даними СБУ, зараження комп’ютерних систем відбувалося в декілька етапів напередодні Дня Конституції України через використання прикладного бухгалтерського програмного забезпечення.

Christine Lagarde, the head of the International Monetary Fund, has a message for the world’s central bankers: Don’t be Luddites.

Addressing a conference in London on Friday, Lagarde said virtual currencies, which are created and exchanged without the involvement of banks or government, could in time be embraced by countries with unstable currencies or weak domestic institutions.

“In many ways, virtual currencies might just give existing currencies and monetary policy a run for their money,” she said. “The best response by central bankers is to continue running effective monetary policy, while being open to fresh ideas and new demands, as economies evolve.”

The most high-profile of these digital currencies is bitcoin, which like others can be converted to cash when deposited into accounts at prices set in online trading. Its price has been volatile, soaring over recent years but falling sharply earlier this month on reports that China will order all bitcoin exchanges to close and one of the world’s most high-profile investment bankers said bitcoin was a fraud.

For now, Lagarde said, digital currencies are unlikely to replace traditional ones, as they are “too volatile, too risky, too energy intensive and because the underlying technologies are not yet scalable.”

High-profile hacks have also not helped, she noted. One notable failure was that of the Mt. Gox exchange in Japan in February 2014, in which about 850,000 bitcoins were lost, possibly to hackers. Following that, Japan enacted new laws to regulate bitcoins and other cryptocurrencies.

But in time, she argued, technological innovations could address some of the issues that have kept a lid on the appeal of digital currencies.

“Not so long ago, some experts argued that personal computers would never be adopted, and that tablets would only be used as expensive coffee trays, so I think it may not be wise to dismiss virtual currencies,” Lagarde said.

Lagarde’s comments appear at odds with the views of JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon, who this month described bitcoin as a fraud and said he’d fire any of his traders if they caught dealing in the digital currency.

In a speech laying out the potential changes wrought by financial innovations, Lagarde also said that over the next generation, “machines will almost certainly play a larger role” in helping policymakers, offering real-time forecasts, spotting bubbles, and uncovering complex financial linkages.

“As one of your fellow Londoners – Mary Poppins – might have said: bring along a pinch of imagination!”

Компанія Twitter виявила понад 200 фейкових аккаунтів, пов’язаних з Росією, і тимчасово закрила їх. 22 аккаунта існували одночасно і в Facebook

Про поширення Росією фальшивих новин, використання фейкових акаунтів і інтернет-ботів під час президентської кампанії 2016 року в США представники Twitter розповідали на закритих слуханнях в сенатському Комітеті з розвідки 28 вересня.

Учасники слухань також відзначили, що телеканал Russia Today сплатив в 2016 році 274 тисячі доларів за розміщення в Twitter понад 1800 своїх повідомлень.

На думку члена сенатського Комітету з розвідки республіканця Джеймса Ланкфорда, саме російські «фабрики тролів» у вересні 2017 року через кампанії в Twitter допомогли підвищити напругу в суспільстві, викликаних небажанням багатьох професійних футболістів вставати при виконанні державного гімну США. Таким чином, гравці протестують проти, на їхню думку, упередженого ставлення поліції до афроамериканців. Ця історія виявилася в останні дні в центрі уваги американської преси після того, як президент Трамп закликав власників футбольних команд звільнити гравців, що виявляють неповагу до американському прапора.

Станом на 7:00 29 вересня на території військового складу біля Калинівки Вінницької області спостерігається поодинока детонація боєприпасів. Про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

«Всі населені пункти підключені до електропостачання. Продовжуються роботи щодо відновлення газопостачання. Громадяни, які були евакуйовані, повертаються до місць проживання, крім хворих, які перебували на лікуванні в Калинівській центральній районній лікарні. Навчально-виховний процес в дошкільних та освітніх навчальних закладах розпочнеться з 2 жовтня поточного року», – відзначають рятувальники.

Вибухи на складах боєприпасів біля Калинівки почалися ввечері 26 вересня. Через це, як повідомляли рятувальники, із Калинівки і прилеглих сіл евакуювали понад 30 тисяч людей, були травмовані дві людини, яких шпиталізували до медичних закладів.

За даними міністра оборони України Степана Полторака, на арсеналі біля Калинівки Вінницької області зберігалося 83 тисячі тонн боєприпасів, з яких 68 тисяч тонн були придатні до використання, решту складали компоненти до боєприпасів і брухт.

Військова прокуратура Центрального регіону України розслідує справу про вибухи за статтею «диверсія».

28 вересня близько 23:00 невідомі розстріляли депутата Черкаської міської ради Михайла Бінусова, повідомляє місцеве видання «Про Все». Це також підтверджує речниця партії «Укроп» Євгенія Кравчук, яка вказує, що загиблий очолював обласну організацію цієї політичної сили.

«До поліції надійшов виклик про стрілянину в районі Луначарського. По прибуттю на місце було виявлено тіло. Охоронець гаражів в час події дивився телевізор і почув постріли, але підозрілих осіб не бачив. Зі слів охоронця, постріли були схожі на автоматні», – повідомила прес-офіцер патрульної поліції Зоя Вовк. За її словами, Бінусов припаркував авто в гаражі і мав пересісти в інший автомобіль – друзів або знайомих. Ця машина також була пошкоджена пострілами.

«Михайло Бінусов був призначений у департамент житлово-комунального комплексу. Йому була поставлена задача побороти корупцію в департаменті. Всі потоки були повністю перекриті», – розповів в коментарі журналістам міський голова Анатолій Бондаренко.

«За попередньою інформацією, злочинці здійснили більше 20 пострілів з автомата Калашникова. Михайла Бінусова було призначено виконувачем обов’язків начальника департаменту ЖКГ Черкаської міськради у вересні цього року. Своїми головними завданнями він одразу визначив боротьбу з корупцією та перекриття усіх незаконних грошових потоків», – вказує Кравчук.

На місці події відбулися слідчі дії.

Посол США в ООН Ніккі Гейлі 28 вересня заявила, що Росія намагається «прикрити» від спостерігачів ООН частину діяльності Ірану, яка могла б сприяти розробці ядерної бомби. Ніккі Гейлі наполягає на збільшенні та розширенні інспекцій Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Дипломатичні установи ООН заявляють, що Росія намагається зменшити роль агентства, стверджуючи, що воно не має повноважень контролювати важливу частину угоди. Цей розділ, відомий як розділ Т, забороняє «заходи, які могли б сприяти побудові ядерного вибухового пристрою».

У цьому розділі перераховані, зокрема, використання комп’ютерних моделей, що імітують ядерну бомбу, або проектування багатоточкових вибухових пристроїв детонації. На відміну від багатьох інших частин угоди, у розділі Т не згадується МАГАТЕ і не передбачено, як перевірятиметься дотримання цього розділу.

Росія є однією з шести світових держав, які підписали угоду з Іраном. Сполучені Штати та його західні союзники Велика Британія, Франція та Німеччина, які також підписали угоду, не погоджуються з російським трактуванням домовленостей.

Підписана в 2015 році ядерна угода передбачає контроль над ядерною діяльністю Тегерана в обмін на скасування міжнародних санкцій.

Сенат США одностайним голосуванням 28 вересня затвердив колишнього посла США в Китаї Джона Гантсмана новим послом у Росії.

Гантсман раніше був губернатором штату Юта і має великий дипломатичний досвід – крім Китаю, він також працював послом у Сінгапурі.

Сенат затвердив його кандидатуру одноголосно голосу без будь-яких дебатів. Затвердження відбулося в час, коли кілька комісій Конгресу розслідують твердження, що Росія намагалася вплинути на торішні президентські вибори в США.

57-річний Гантсман заявив цього місяця, що «немає жодних сумнівів, що російський уряд втрутився у вибори США торік, і Москва продовжує втручатися в демократичні процеси наших друзів і союзників». Дипломат сказав законодавцям, що він не вагатиметься нагадувати російським чиновникам про їхню відповідальність за дії. Він також заявив, що в разі призначення просуватиме в Росії американські інтереси, серед яких є і відновлення цілісності України. Але, додав він, у Вашингтона немає іншого вибору, як взаємодіяти з Росією, намагаючись вирішити глобальні кризи в Сирії, Північній Кореї та інших регіонах.

The government has fined U.S. tree-trimming company a record $95 million for knowingly hiring undocumented immigrants.

U.S. prosecutors said the fine against Philadelphia-based Asplundh Tree Expert Co. was the largest criminal penalty ever imposed in an immigration case.

Prosecutors said company managers deliberately looked the other way while supervisors knowingly hired thousands of undocumented workers between 2010 and 2014.

The prosecutors said this gave Asplundh a large workforce ready to take on emergency weather-related jobs across the country, putting its competitors at an unfair disadvantage.

A federal investigation into Asplundh was opened in 2015 and the company said it had since taken a number of steps to end “the practices of the past.”

“We accept responsibility for the charges as outlined, and we apologize to our customers, associates and all other stakeholders,” company Chairman Scott Asplundh said.