Home /
Угруповання «Хаят Тахрір аш-Шам» взяло відповідальність за збитий російський літак у Сирії
;

Угруповання «Хаят Тахрір аш-Шам» взяло відповідальність за збитий російський літак у Сирії

Джигадистське угруповання «Хаят Тахрір аш-Шам» взяло на себе відповідальність за збиття російського військового літака Су-25 у провінції Ідліб у Сирії.

У заяві угруповання вказано, що літак збили за допомогою переносного зенітно-ракетного комплексу. Про пілота в заяві не згадується.

3 лютого Міністерство оборони Росії підтвердило, що Су-25 був збитий у Сирії. За повідомленням, пілот встиг катапультуватися, але загинув під час перестрілки з бойовиками, які збили літак.

Після цього, заявили в Міноборони, російські сили обстріляли з «високоточної зброї» район в провінції Ідліб, де був збитий літак. Внаслідок удару загинули понад 30 бойовиків угруповання «Джабгат-ан-Нусра», яке контролює вказаний район, заявили російські військові.

Назва «Джабгат ан-Нусра» належала джигадистському угрупованню в Сирії, що воювало проти влади президента Башара аль-Асада і проти іншого екстремістського джигадистського угруповання «Ісламська держава». Влітку 2016 року воно оголосило про розрив із ісламістською мережею «Аль-Каїда» і зміну назви на «Джабгат Фатах аш-Шам», а на початку 2017 року припинило самостійне існування, об’єднавшись зі ще кількома схожими джигадистськими силами в нове угруповання «Хаят Тахрір аш-Шам».

Росія, яка свого часу пропагувала свою боротьбу з «Джабгат-ан-Нусра», продовжує називати його наступника старим іменем.

Російські сили проводять військову операцію в Сирії з осені 2015 року. Кремль офіційно оголосив про підтримку режиму президента Башара Асада і направив до Сирії авіацію, наземні війська і кораблі. Президент Росії Володимир Путін неодноразово заявляв про «виведення» російських військ із Сирії у зв’язку з «виконанням» поставлених бойових завдань. Офіційна російська статистика повідомляє про загибель в Сирії понад 40 російських військовослужбовців.

Загалом Росія повідомила про втрату чотирьох військових літаків і чотирьох гелікоптерів за час сирійської кампанії.

 

ваш коментар:

Discover more from DIGEST UKRAINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading