Home /
Мін’юст Росії готує механізм ліквідації «шкідливих» американських НКО
;

Мін’юст Росії готує механізм ліквідації «шкідливих» американських НКО

Російське Міністерство юстиції готує механізм ліквідації некомерційних організацій, що фінансуються зі США, дії яких, на думку влади, завдають шкоди Росії.

Проект відповідного документа опублікований на офіційному порталі нормативних актів, повідомляє російська служба Радіо Свобода. З нього, зокрема, випливає, що організацію можна буде визнати «шкідливою» на підставі даних, отриманих від органів виконавчої влади, федерального нагляду і прокуратури.

Публічне обговорення закону має закінчитися 14 серпня. З документа випливає, що він поширюється на «невизначене коло осіб».

Голова правозахисної організації «Агора» Павло Чиков в інтерв’ю «Ведомостям» заявив, що закон про ліквідацію «шкідливих» організацій, механізм дії якого уточнюють поправки Мін’юсту Росії, був ухвалений ще в 2012 році і відтоді жодного разу не застосовувався.

Адвокат «Агори» Раміль Ахметгалієв припустив, що новий закон може бути демонстративною акцією проти Вашингтона, пов’язаною з арештом у США Марії Бутіної, яку звинувачують у незаконному лобіюванні інтересів Росії.

У листопаді минулого року в Росії набув чинності закон, що надав Мін’юстові права визначати як «іноземних агентів» засоби інформації, що працюють чи фінансуються з-за кордону; доти такий статус міг стосуватися тільки громадських організацій.

5 грудня 2017 року Міністерство юстиції Росії оголосило «іноземними агентами» Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і сім його проектів, а також «Голос Америки», але утрималося від такого визначення щодо інших іноземних засобів інформації.

ваш коментар:

Discover more from DIGEST UKRAINE

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading